Българските пивовари с инвестиции за над 26 милиона лева за първото полугодие

4 Септември 2018г.

За първите шест месеца на тази година капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите достигнаха над 26 милиона лева. Това посочи г-жа Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ по време на Националната бирена академия, която се проведе в Стара Загора. Г-жа Радомирова коментира с радост, че в България се произвеждат 9 световни марки бира.

„С посещенията по пивоварните, Съюзът на пивоварите иска прозрачно и на популярен език да покаже не само традициите в производството, но и значението на иновациите, знанията и уменията, които са ключови да произвеждаме в България бира с отлични качества", каза Ивана Радомирова пред журналистите, които бяха в състава на 3-тия престур на Националната бирена академия. Представителите на медиите се запознаха с любопитни факти за пивопроизводството, видяха и заснеха специални технологии на приготвяне на бирата и се докоснаха до малко известни досега моменти от историята на „Загорка“. 

Медийната инициатива на Съюза на пивоварите в България (СПБ) има за цел да направи публична и да представи пред представителите на средствата за масова информация реалната производствена среда и да демонстрира специфичните технологични процеси на производството на пиво.

По време на посещението си в „Загорка“ участниците в Националната бирена академия за пресата, бяха запознати на живо със стъпките в производствения процес и спецификите на основните суровини, влагани в пивото - малц, хмел, вода и пивни дрожди (т.нар. бирена мая). Всяка една от съставките на бирата има своята особеност, която според специфичната пивоварна рецептура, в хода на технологичния процес, формира характера на различните марки и видове бири. Съставките на пивото са напълно естествени, като всяка една от партидите на суровините е придружена от сертификат за качество, който удостоверява техния произход, чистота и съответствие с определени изисквания, които са регламентирани от световно признати стандарти. Уникалният вкус на всяка бира зависи и от водата, с която се произвежда. 

"Всяка година български марки пиво са носители на медали на Монд Селексион – най-престижната европейска организация за качество. Безупречният професионализъм на родните пивовари, съчетан с добрите технологични и производствени практики, са причина в страната да се произвеждат под лиценз и 9 от световно известните брандове бира - израз на доверието на глобалните производители към нашите колеги“,  коментира г-жа Радомирова. 

През 1994 г. „Загорка“ става част от глобалното семейство на „Хайнекен“. Оттогава насам, вече 24 години, повече от 133 млн. евро са инвестирани в модернизацията и увеличаването на производствения капацитет на „Загорка“. 

Динамичната инвестиционна политика на компанията включва и реализиране на програма, която да е подчинена на концепцията за устойчиво развитие на околната среда. В резултат, „Загорка“ е изградила и единствения у нас “зелен склад” за готова продукция. Той е проектиран и сертифициран по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип -- BREEAM. Към момента, пивоварната в Стара Загора е една от най-съвременните и иновативни сгради в региона на Централна и Източна Европа.

По време на посещението медии и гости разгледаха музея „Светът на Загорка“, разположен в самата пивоварна. Това е първият музей, който е позициониран в работещо предприятие като колекцията му е сертифицирана от Министерството на културата като единствения за сега музей на бирата в България. Експонатите в него показват развитието на пивоварните традиции със запазените и до днес варилни съдове, кранове за точене на бира и дори реклами от основаването на пивоварната през 1902 г. и от годините на социализма.

В рамките на Националната бирена академия, организирана от Съюза за пивоварите за медиите, предстоят посещения на още няколко от големите пивоварни в страната. Съюзът на пивоварите подготвя филм за българската пивоварна промишленост и традиции. Очаква се той да бъде готов и показан на заключителното събитие на Академията в края на месец октомври, на което  специален гост ще бъде изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция, по чиито стандарти и методи работят всички производители на бира. 
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.