online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Първо посещение на Дмитрий Медведев в България

5 Март 2019г.
Първо посещение на Дмитрий Медведев в България

София, 04-03-2019 г., Иван Върбанов за The News BG Reproter | За първи път в България пристигна на официално посещение премиер-министърът на Руската федерация Дмитрий Медведев. 

Руският премиер отправи своите искрени поздравления по повод националния празник 3-ти март - Денят от освобождение от османско иго. Медведев отбеляза, че през 2018-та година бяха отбелязани 140-годишнината от Освобождението на България, е през юли - 140 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Дмитрий Медведев отбеляза, че във фокуса на визитата ще бъдат състоянието и развитието на диалога между Руската федерация и България, както и крупните енергийни проекти и търговско-икономическите връзки.

По думите на руския премиер някой от показателите в това сътрудничество са били възходящи, но в други области се забелязва влошаване.

Медведев отбеляза със задоволство високия обем на туристическо сътрудничество. Подчерта, че има крупни проекти в енергийния, нефтения и газовия отрасли, а така също и по отношение на атомната индустрия.

От своя страна българският министър - председател Бойко Борисов благодари за поздравленията. Заяви, че България - като член на ЕС и НАТО, въз основа на поетите ангажименти, се намира в период, когато товарооборотът между страните отчита спад. В сферата на туризма проблемите са решени. Открои внушителните инвестиции, които руското правителство е направило в страната ни в детския комплекс, в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

България ще участва в газотранспортната система, защото на страната принадлежи такава инициатива, заяви Бойко Борисов по отношение на газоразпределителния център "Балкан".

Коментира, че решението за газовия хъб е съгласувано с Европейската комисия. И така както проектите "Северен поток - 1" и "Северен поток -2", България може да транзитира обеми в порядъка на 15-16 млрд. кубически метра. Борисов уточни, че "Южен поток" би могъл да транспортира 60 млрд. Декларира, че не вижда причини, поради които България да се откаже от това свое преимущество спрямо съседните страни. 

Що се отнася до АЕЦ "Белене", ситуацията се е променила след като бе загубено много време. Арбитражният съд в Париж излезе с категорично решение, че двата реактора принадлежат на България. За тях страната ни трябва да заплати 1,176 млрд. с проценти, които са начислени.

Руската федерация и Република България подписаха споразумения за партньорство в социалната политика и труда, Протокол за изменение на договореност в областта на здравеопазването и социалното дело, Програма за съвместни действия в областта на туризма, План за консултации между външните министерства на двете държави.

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов изразиха взаимното желание двустранните контакти и отношения да бъдат развивани успешно във всички направления. 

Руският премиер обясни, че възлага надежди за ефективна работа на междуведомствената комисия по търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество, която от октомври миналата година възобнови своята работа след 3-годишно спиране на нейната работа. Задачата на двустранната комисия е да увеличи нивото на обемите между Русия и България. Медведев припомни, че до появата на ограничения и санкции търговския оборот е бил около 5 млрд. долара, а сега е на нива от 3 млрд. долара. Факт, който не е в интерес нито на България, нито на Русия, заради загубата на работни места.

Русия остава един от крупните търговски партньори на България. Тя изнася енергоресурси, а ние доставяме машини, техника, лекарства. Дмитрий Медведев изрази надежда, че нивата на търговско-икономическо взамиодействие могат да бъдат възстановени до обеми от тези през 2012 г. 

Енергийното сътрудничество остава флагман в двустранните отношения, подчерта Дмитрий Медведев. За да пристъпим към конкретни решения и следващи стъпки са ни необходими гаранции - не само от страна на българското правителство, но и от ЕК. Искаме потвърждение, че по отношение на "Южен поток" няма да има никакви препятствия. Надявам се, че българските ни партньори разбират това и полагат съответната работа.

Готови сме да разгледаме своето участие в строителството на АЕЦ "Белене". "Росатом" има немалък опит като участник в такива проекти, независимо, че става дума за дейност на територията на ЕС.

Медведев каза, че е постигнато единно мнение за това, че е необходимо да бъдат разширявани контактите в образованието, науката, изкуството, като се създават и използват междурегионални формати.

Българският премиер Бойко Борисов обяви, че в ход е подготовка по подписване на споразумение в областта на взаимодействието между полицейските структури на двете страни.

По думите му надпреварата във въоръжаването превишава показателите от времето на студената война. Мирът никога не е бил под такава угроза, както днес. Аз съм един от тези, които настояват здравият разум да надделява и всичко да се решава на масата на преговорите, защото един военен конфликт би гибелен за целия свят. 

Взаимодействието между правозащитните сили на двете страни се планира и в контекста на засиления туристически поток към България. 

По отношение на газовата сфера Бойко Борисов заяви, че на страната ни понася сериозни загуби. Особено от "Газпром", чийто платформи са Бургас. Тръбите са били в Бургас и Варна, когато бе стартирана блокиращата санкционна процедура от страна на ЕК. Българският министър-председател подчерта, че страната ни не изисква допълнително количество газ - като реплика към всички, които критикуват газоразпределителния център "Балкан", или газовия хъб. Бойко Борисов обясни, че сегашният транзит през Турция чрез Украйна съставлява 14-16,7 млрд. кубически метра. Когато стартира "Турски поток", това количество няма да постъпва на територията на България, и тръбите ще останат празни ...

"Северен поток" предполага обеми от 60 млрд. Сега, разговаряме за обеми от 15 млрд. И да се говори за зависимости на нашата страна, когато говорим за 15 милирада, то, това е неприемливо, коментира премиерът Борисов. 

Искаме да съхраним тази пропускателна способност, която обезпечаваме. Неслучайно Юнкер отчете, че няма възражения по отношение на газоразпределителния център. "Газпром" заяви вече своя интерес. Сега работим по LNG-терминала с Гърция. Ще бъде гарантирана възможността за диверсификация. Оставаме на газовия пазар.

Премиерът Борисов заяви, че България иска да остане на това ниво, на което се намира сега, когато става въпрос за количествата газ. И ако има национални предатели, то това са тези, които искат да изгорят направената инвестиции, които са направени от наша страна, и да се сдаде оборудването поради негодност и безполезност.

Когато бъде построен този газопровод, количеството на газ ще бъде увеличено. 

Въпросът за АЕЦ "Белене" бе коментиран през призмата на българския интерес от страна на министър-председателя Борисов. След като Арбитражния съд в Париж взе решение, че двата реактора, произведени в Русия, са български, ние трябваше да заплатим 1,2 млрд. със съответните лихви. Ние заплатихме тази сума, като благодарение на добрата Ви воля отпаднаха дължимите лихвени проценти, и сега имаме два нови реактора от ново поколение 3+.

Участието на руската страна може да бъде по няколко направления. А какво ще бъде участието, ще покаже търгът, който ние подготвяме. Ръководителят на "Росатом" даде висока оценка на подготовката на процедурата, като заяви своя интерес за участие. 

Борисов подчерта, че България е член на НАТО и остава добър партньор на Русия. Заяви, че усилията са Черно море да остане море за туризъм, за дружески отношения. Призова руската страна и колегите от НАТО да седнат на масата за преговорите, за да бъдат взети решения, макар и да са трудни. 

Ще продължаваме да поддържаме бойната способност с по-рано закупените руски изтребители, докато не бъдат заменени с нови. Ще търсим прагматически решения на своите задачи за постигане на своите цели, обобщи Борисов.

Визитата на Дмитрий Медведев продължава и на 5-ти март с участие в Българо-руския бизнес форум в сферата на туризма. <Нюз БГ Репортер>
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg