online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Постановката на "Фантомът на операта" - кинозрелище в сценичното пространство на Музикалния театър!

23 Юли 2019г.
 "ФАНТОМЪТ НА ОПЕРАТА" -  КИНОЗРЕЛИЩЕ  В  СЦЕНИЧНОТО  ПРОСТРАНСТВО  НА  МУЗИКАЛНИЯ  ТЕАТЪР!

Автор: Иван Върбанов

Динамична, многоизмерна, зрелищна, красива, пищна. Кинокалейдоскоп. Такава е постановката на "Фантомът на операта" в Музикалния театър, дело на акад. Пламен Карталов. Разгърната, сякаш във всички времеви и пространствени ракурси на сценичното действие. Картините се сменят изключително бързо, като те са пълнокръвни и достатъчни наситени, за да докосват сетивата. Действието е толкова динамично в промяната на сценичните кадри, че наистина усещането е за кинопрежиявване, но в сценично пространство.

"Фантомът на операта" е една проекция на безграничното въображение и фантазия на режисьора, които са в естетиката на приказното, които на момента дори напомнят за стилистиката на "Дисни". От арсенала на Карталов има всичко - гърмящи пушки, подвижни платформи, кръстосване на полосите на сценичното действие, двуплановост "театър в театъра", пространствено наслагване на мизансцена. 

Сценографията е пищна, многофункционална и ефектна. В съчетание с костюмите, декорите изпълват усещането за модерен и стилизиран жанрово спектакъл. Мярката в мащаба е точно, което гарантира яркото въздействие. 

(В театралната практика у нас има постановки, при които липсата на дозировка в пропорциите или не дотам прецизна оценка на разгръщане в черната кутия, пораждат усещане у зрителя за бутафория.)

Осветлението е подсилено със специално изградени рампи, по порталите на сцената и горната рампа има изградено ефектно скеле, увито в полупрозрачна материя, която при ефектно светване разчупва лимитираното пространство, за да създаде илюзията за отделен пространствен коридор, през който преминават актьорите.

Освен лазерите и проекторите, акцент е и ефектно сгромолясващия се огромен полюлей, който пада с трясък пред очите на публиката и дава онзи привкус на реалити-спектакъл, близък до екшън филмите.

В постановката е постигнато много добро сценично присъствие на персонажите. Независимо, че в Оперетата по принцип не играят чисто драматични актьори, тук актьорската игра е детайлна, характерите са центрирани, типологията на преживяванията на образите е ясно изведена. Поздравления за младите певци, които са талантливо отдадени - с пеене и реч, в изграждането на легендарния сюжет.

Респект към удивително релефно изиграните и бляскаво изпети ансамблови номера от артистите от хора на Музикалния театър с диригент Людмил Горчев. 

Оркестърът е блестящ и убедителен. Музиката на Уебър оживява максимално въздействащо и докосва публиката до степен на пълно съвпадение с очакването, като припокрива познатите образци от мюзикълните версии по цял свят, филмови или телевизионни адаптации.

Мисля си, че по отношение на качеството на озвучаването има какво да се желае и изисква, доколкото прецизността в извеждането на гласовете, вярното им темброво пресъздаване, букетът от средни, високи и ниски честоти и херци - е въпрос на много фина и майсторска настройка на техниката и вярно ухо на звуковите инженери. А тя не бива да отнема от силата и потенциала при изпълнението на артистите.

Пълно звуково единство и хомогенност бяха постигнати във финалните драматични изграждания във второ действие, които бяха наградени с аплаузите на публиката в залата.

Обръщам внимание и на неудобството, което поражда в зрителите на балкона наличието на висок дървен плот и така ограничава на почти 1/3 видимостта към сцената. Вярвам, че този дискомфорт може да бъде коригиран по най-бързия и ефективен начин, с усилието на наличния технически персонал от ателиетата, без да се отлага или чака до следващ тотален ремонт на института.

В крайна сметка всички работят и усилията на целия екип е в името и за публиката, нали?

Присъствието в афиша на Музикалния театър на хита "Фантомът на операта" и пълната зала доказват още веднъж наличието и развиването на тази необходима програмна линия в репертоара - редом с класическите оперетни постановки, български заглавия, концерти и балети, да бъдат реализирани емблематични заглавия от мюзикълния жанр и новосъздадени музикално-сценични творби. 

Професионалните стандарти при вокалната интерпретация изискват наличието в трупата на певци, подготвени за двата жанра - оперни и мюзикълни. Това обуславя необходимостта от възстановяването/изграждането на вокално студио към Театъра - каквато практика имаше през годините, което да поддържа формата на утвърдените вече артисти, да възпитава в жанровите традиции новопостъпилите млади солисти и да създава ясен музикално-вокален профил и стилистика на поднасянето на вокалните партии.

Искрени и сърдечни поздравления за успеха на спектакъла "Фантомът на операта". 

От личен опит ясно си давам сметка за това какъв огромен труд е положен, за да бъде постигнато необходимото качество на продукцията. А той заслужава нашите адмирации!

Поздравления за съградилите магията на шоуто на 22-ри февруари: режисьора-постановчик - акад. Пламен Карталов, диригента - Юли Дамянов, художниците на костюмите - Цветанка Петкова - Стойнова и Иван Савов, хормайстора - Людмил Горчев, сценографите Миодраг Табачки и Иван Савов, хореографа - Татяна Янева, 

и 

артисти-солистите: Владимир Грудков, Теменужка Трифонова, Александър Панайотов, Тодор Велков, Румен Григоров, Калина Ангелова, Десислава Николова, Зорница Дамянова, Георги Ханджиев, Лъчезар Лазаров, Димитър Павлов, Александър Василев, Емил Митрополитски, Мария Коровешова, Явор Радованов, Николай Димов, Сердикий Попов, Иван Христов, Алексей Римша, Николай Камбуров, 

както и балета и хора на Музикалния театър.

След продължителни преговори с фирмата, която държи авторските права, продукцията „Фантомът на операта“ ще се играе на сцената на Националния музикален театър до средата на април.

Вижте непременно този спектакъл, защото той е ярко и зрелищно преживяване! 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg