online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПОСЛАНИК КАРИДАД МИЛИАН : "ЖЕСТОК ФИНАНСОВ ОБРЪЧ СРЕЩУ КУБА!"

21 Март 2019г.
ПОСЛАНИК КАРИДАД МИЛИАН :  "ЖЕСТОК ФИНАНСОВ ОБРЪЧ СРЕЩУ КУБА!"

Автор: Иван Върбанов

Куба твърдо осъжда икономическата и политическа агресия срещу нея и другите държави от Карибския регион. "Империализмът е същия като от преди 60 г. Блокадата е активна и днес върху територия, която е на повече от 45 мили от САЩ. Агресията спъва развитието на икономиката и развитието на страната ни. Тя се провежда почти невидимо, на пръв поглед, защото не се изразява във физическо нахлуване на наша територия, а се води по всички направления на сриване на икономиката, финансово и банково дело, препятстване на хуманитарните пратки, ограничаване на интернет комуникацията", коментира посланичката на Куба у нас - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. 

Тя подчерта важността на тоталната подкрепа, която заявиха кубинците за новите промени на Конституцията на страната. Почти 7 млн. жители гласуваха "За", а само близко 700,000 с "Не" за нововъведенията по отношение на семейния и трудовия кодекси. Най-важният акцент си остава признаването на частната собственост. 

Куба днес отчита увеличаване на чуждестранните инвестиции на фона на засилване на блокадата. Туризмът, производството на храни, чуждестранните вложители  са част от секторите, които бележат модернизацията и ръста на националните индустрии. Редом със засиленото строителство на частни жилища, транспортните връзки, скока на дела на населението, имащо достъп до интернет. Електронното правителство се счита за реален инструмент срещу корупцията. Проведената национализация е била в унисон с принципите на международното търговско право - постанови Върховният съд на САЩ. И въпреки това бяха въведени рестрикции по отношение на визовия достъп на кубински граждани към съседна Америка. 

Посланик Милиан подчерта, че измежду 6-те най-големи интернет компании, опериращи в Куба, 4 са американски. По думите й точно тук се крие реалната причина за бавното развитие и препятстването на масовото навлизане на интернет и новите технологии. Ембаргото и санкциите са особено ярки и в това направление. 

И въпреки комуникационните окови държавната статистика посочва: 700, 000 са новооткритите мобилни линии през 2018 г., 309 - новите точки за безжичен интернет. Домовете, които са покрити с интернет са 60,000.

"В развитите държави хората се капсулират зад екраните на компютрите и телефоните. Интернет-комуникацията поглъща всички, които стават самотници. В Куба е точно обратното. Залагаме на социалния интернет. Идеята е, че заради интереса към обществения достъп до Wi-Fi в парковете и обществените места, хиляди хора идват на открито с компютрите и телефоните си, но така те се социализират, общуват по между си, търсейки обществения достъп до глобалната мрежа", обясни Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

Кубинската посланичка акцентира върху информацията, че изкуствено е била създадена паника по линия на чуждестранните инвеститори и банковите операции. "Имало е натиск да не се правят транзакции към Куба. Това е новото лице на блокадата: затягане на финансовия обръч към страната ни. Заплашвани и инструктирани са били канадски, италиански, португалски, английски и разбира се - американски банки. Финансовата и банкова блокада срещу Куба директно рефлектира като турболенция върху икономиката - ситуация, подобна като подход на тази във Венецуела."

"Война се печели, като се защитава Истината. Махнете се от Гуантанамо, тя е кубинска територия! Куба изнася идеи. Споделяме солидарността!", каза спонтанно и емоционално посланик Милиан по време на експозето си пред медиите.

На събитието, което се проведе в Клуб "Журналист" на СБЖ, присъстваха и: посланичката на Венецуела Орнела Капони и доайенът на дипломатическия корпус у нас и посланик на Палестина - Н. Пр. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух. Орнела Капони изтъкна, че по време на последните дни, през които е имало авария във Венецуела, гражданите на страната са посрещнали изпитанията със спокойствие. Не е имало безредици или жертви. Липсата на електрическа енергия и вода е са били компенсирани от резервни генератори и запаси от складовете за извънредни ситуации. Посланик Капони уточни, че жертви и починали в болниците, като резултат от аварията през последните пет дни, няма. В отговор на разпространена информация, че самопровъзгласилият се за президент - Хуан Гайдо, е изпратил свой пълномощен представител в България - Стефания Мемендес, посланик Капони заяви  категорично, че посоченото лице няма да бъде допуснато до дипломатическата мисия на Боливарска република Венецуела. 

По повод изявленията на Доналд Тръмп, изразени по време на двустранната среща с бразилския президент Жаир Болсонаро, че страната му ще получи статут на водещ съюзник на САЩ и ще бъде асоциирана като член на пакта, двете посланички изразиха мнението си, че това е явен знак за ескалация на напрежението и подготовка на война на Карибите. 

>>> Още снимки от събитието вижте във Фейсбук-страницата ни: тук
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg