ОСЕМ КАНДИДАТУРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА КАЗАХСТАН

23 Юли 2019г.
ОСЕМ КАНДИДАТУРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА КАЗАХСТАН 

Иван Върбанов

Осем са кандидатурите за президент на Република Казахстан. Днес, 3-ти май, ЦИК регистрира за кандидат-президент действащият президент на страната Касым-Жомарт Токаев. Лидерът на партия "Нур Отан" - първият президент на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев, издигна кандидатурата на Токаев на поста президент на 23-ти април.

Като своя най-важна задача на поста държавен глава Токаев посочи съхраняването на приемствеността и гарантиране на социално-икономическото развитие на страната.

В надпреварата ще се включат и кандидатите на: Федерацията на профсъюзите на Казахстан, "Демократическата партия на Казахстан "Ак жол", социално-културното движение "Улы Дала Кырандары", Комунистическата народна партия, обединението «Халық демографиясы», "Народно – демократическата патриотична партия "Ауыл", "Съюзът на строителите на Казахстан". В последствие от състезанието се оттегли кандидатът на Съюза на строителите в полза на номинацията на "Ак жол".

Бащата на нацията - Нурсултан Назарбаев, реши по своя воля да прекрати пълномощията си като държавен  глава. На поста президент той бе повече от 30 години. Негов приемник на 20 март стана Касым - Жомарт Токаев, който обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 9 юни.

"Казахстан е демократична страна и президентът ще бъде избран съгласно волята на народа. Като действащ президент на страната аз гарантирам, че изборите ще бъдат честни, открити и справедливи. Това е моята принципна позиция", заяви Токаев.

Във връзка с предстоящия президентски вот посланикът на Република Казахстан в София - Н. Пр. Темиртай Избастин, придружаван от членове на дипломатическата мисия, даде брифинг за медиите в Съюза на българските журналисти. 

Посланик Избастин поясни, че според Конституцията на страната кандидатите за президент трябва да отговарят на много условия, сред които: да са граждани на Казахстан по рождение, да не са по-млади от 40 години, свободно да владеят казахски език, да са живели през последните 15 години в държавата, да имат висше образование, да притежават достатъчен опит от работа в държавни институции и да са били на държавни длъжности, като стажът им не може да е по-малък от 5 години по това условия и други. 

От Министерството на външните работи вече уточниха, че Токаев може да се кандидатира свободно за поста, а работата му в Женева няма да е препятствие за кандидатурата му.

Условието за владеене на официалният език - казахстанския, според тълкувания на Конституционния съвет от 1998 г., се удостоверява с изпит на кандидатите, провеждан от специална лингвистична комисия, сформирана с решение на ЦИК.

Така например по време на предишният вот през 2015 г. кандидат-президентите преминаха през четири етапа на изпитване: писмена задача, прочитане на фрагмент от не повече от три страници, публично представяне на текст с продължителност до 15 минути.

Кандидатите за президент трябва да внесат по сметката на ЦИК вноска, която е в обем от 50 минимални работни заплати, което приравнено към българския лев е около 10,000 лв. Сумата се връща на кандидата, ако той събере повече от 5% от гласовете и при смърт. При всички останали случаи депозираната сума не подлежи на връщане и се внася в републиканския бюджет.

Право за издигане на кандидати на президентските избори могат да правят републикански обществени обединения, в това число политически партии, регистрирани според закона. 

Според данните на ЦИК на Република Казахстан към 1 януари 2019 г. в списъците са регистрирани 11 милиона 814 хиляди и 19 граждани, които право на глас. От такава гледна точка, за подкрепата на всеки кандидат трябва да се подпишат не по-малко от 118 хиляди 140 казахстанци.

Подписките се регистрират в териториалните избирателни комисии, които в десетдневен срок проверяват достоверността им и ги предават в ЦИК.

Регистрацията на кандидатите продължава до 18 часа на 11 май, като те прилагат и данъчна декларация - своя и на членовете на своето семейство, както и медицинско заключение за своето здравословно състояние.

Посланик Избастин уточни, че неговите сънародници могат да гласуват в секция, която ще бъде ситуирана в посолството в София. Очаква се над 300 граждани на Кахастан, живеещи у нас, да дадат своя глас за президент. Повечето от учещите у нас студенти от централно евразийската президентска република се очакват да се завърнат в страната си по време на ваканцията, за да дадат на място своя вот.

Нурсултан Назарбаев обяви на 19-ти март, че се оттегля от поста си чрез обръщение към нацията, като уточни, че остава на поста председател на Съвета по безопасност на републиката, както и лидер на партията.

В преходния период по Конституция пълномощията на длъжността се прие от председателя на Парламента.

Назърбаев спечели през 2015 година тогавашните избори с 97.75% от гласовете, а мандатът му изтичаше чак през 2020 г. През юли той ще навърши 79 години. Според законодателството на Казахстан Назарбаев бе определен за лидер на нацията.
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.