online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

КИТАЙ ПОТВЪРДИ, ЧЕ ИМА ЯПОНСКО ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, ГОТОВА Е И ВАКСИНА ЗА ТЕСТОВЕ

19 Март 2020г.
Нюз БГ Репортер
редактор: Иван Върбанов


Китай завърши клиничните изследвания на Favipiravir, антивирусно лекарство, което показа добра клинична ефективност срещу новата коронавирусна болест (COVID-19), според официален вторник, предаде агенция "Синхуа".

Favipiravir, лекарството за грип, което беше одобрено за клинична употреба в Япония през 2014 г., не показва очевидни нежелани реакции в клиничното изпитване, заяви Джан Синмин, директор на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите към Министерството на науката и технологиите, в пресконференция.

Фавипиравир е препоръчан на екипи за лечение и трябва да бъде включен в диагнозата и плана за лечение на COVID-19 възможно най-скоро, каза Джан.

Японското лекарство Фавипиравир е подчертано ефикасно за лечение на коронавирус

Медицинските власти в Китай заявиха, че лекарството, използвано в Япония за лечение на нови щамове на грип, изглежда е ефективно при пациенти с коронавирус, съобщиха японски медии, цитирани от "Гардиън".

Джан Синмин, служител в китайското министерство на науката и технологиите, заяви, че Фавипиравир, разработен от филиал на Fujifilm, е дал обнадеждаващи резултати при клинични изпитвания в Ухан и Шенжен, включващи 340 пациенти.

"То има висока степен на безопасност и очевидно е ефективен при лечението", заяви Джан пред репортери.

Пациентите, на които беше дадено лекарството в Шенжен, се оказаха отрицателни за вируса след медиана от четири дни след като стана положителен, в сравнение с медиана от 11 дни за тези, които не са били лекувани с лекарството, съобщи общественият телевизионен оператор NHK.

В допълнение, рентгеновите лъчи потвърдиха подобрения в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с фавипиравир, в сравнение с 62% или тези без лекарството.

Fujifilm Toyama Chemical, която разработи лекарството - известно още като Avigan - през 2014 г., отказа да коментира твърденията.

Акциите във фирмата скочиха в сряда след коментарите на Джан, затваряйки сутринта с 14,7% при 5,207 йени, като за кратко достигнаха дневния си лимит от 5,238 йени.

Лекарите в Япония използват същото лекарство в клинични проучвания върху пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми, надявайки се, че той ще попречи на вируса да се размножава при пациенти.

Но източник на японското здравно министерство предположи, че лекарството не е толкова ефективно при хора с по-тежки симптоми. „Ние сме дали  Авиган на 70 до 80 души, но изглежда, че лекарството не е ефективно в случаите,  когато вирусът вече се е размножил“.

Същите ограничения са установени в проучвания, включващи пациенти с коронавирус, използващи комбинация от ХИВ антиретровирусни лопинавир и ритонавир, добавя източникът.

През 2016 г. японското правителство достави Фавипиравир като спешна помощ за борба с епидемията от вируса Ебола в Гвинея.

Favipiravir ще се нуждае от одобрение от правителството за пълноценна употреба на пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначен за лечение на грип.

Очаква се лекарството да бъде одобрено още през май. "Но ако резултатите от клиничните изследвания се забавят, одобрението също може да бъде забавено."

РЕКОМБИНАНТНА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА Е ОДОБРЕНА ЗА ТЕСТОВЕ В КИТАЙ

На 16 март в 20:18 часа рекомбинантната ваксина срещу COVID-19, разработена от екип учени от Военномедицинската академия на Китай, бе одобрена за клинични тестове, предаде Радио Китай за чужбина.

След пристигането си в Ухан на 26 януари, екипът ръководен от академик Чън Уей, в партньорство с местни предприятия, започнаха да работят бързо по изработването на новата ваксина, на базата на опита им в разработката на ваксина срещу ебола, като извършиха фармацевтични, фармакодинамични, фармакологични и токсикологични изследвания на рекомбинантната ваксина срещу коронавируса.

Чън Вей каза в ексклузивно интервю за КМГ, че според международните и китайски стандарти, вече е извършена първоначалната подготовка за качествен контрол, безопасно, ефективно и масово производство на ваксината.

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРИЗОВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ ДА СЕ ПОУЧАТ ОТ ОПИТА
НА КИТАЙ В СПРАВЯНЕ С ЕПИДЕМИЯТА

На 17 март директорът за европейския район на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге и медицински представители на 53 държави от района проведоха видеоконференция. На пресконференцията след срещата той призова европейските страни да предприемат „най-смелите" мерки за овладяване на епидемията от новия коронавирус. Той изтъкна, че е необходимо да се проведе мобилизация на общността, с цел всеки човек да участва в превенцията на епидемията.

Клуге заяви още, че до 17 март, около 180 000 души по света са заразени с новия коронавирус, 1/3 от които в Европа. В момента Старият континент вече се е превърнал в епицентър на пандемията. Въпреки че тя се е разпространила в 150 държави, Китай, Южна Корея и Сингапур вече са постигнали успехи в овладяването на вируса.

„Опитът на Китай и някои страни доказа, че ако се извършват ефективно тестовете и се проследяват хората, които са имали близък контакт със заразени, предприемат се мерки за разширяване на социалната дистанция и за мобилизация на общността, може да се предотврати заразата и да се спаси живота на хората. Степента на епидемията и националните условия в европейските страни са различни, затова те трябва да предприемат мерки според ситуацията," добави Клуге.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg