Дъното на PISA не е най-страшното в българското училище!

6 Декември 2023г.
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР - СОФИЯ - 6 декември –
"Дъното на PISA не е най-страшното в българското училище!"
Това написа на фейсбук - страницата си Леда Аврамова - дългогодишен ПР на БТА, журналист, преподавател.
Ето и акцент от нейната реакция, породена от новината, че сме на дъното на класацията в рамките на ЕС, която мери международното оценяване на учениците чрез теста PISA, разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Леда Аврамова: 
"Най-страшното са процентите двойки на нашите собствени тестове, измислени от родната система да мери точно тези знания, които се предполага, че (уж) е дала - в 4-ти, в 7-ми, в 10-ти, в 12-ти клас. 
Най-страшното е, че тези знания се преподават и овладяват, частично и временно, единствено заради въпросните тестове.
Най-страшното са битките за място на първокласника в "добрите училища" - защото на другите места е обречен на безхаберие, насилие и незнание. 
Най-страшното са невротизираните деца в четвърти и в седми клас, изтормозени до краен предел от стресираните си родители с презумпцията, донякъде основателна, че ако "не влязат", нямат шанс не просто за добра среда и добро образование, а право на избор нататък.  
Най-страшното е, че трябва да ходиш на уроци, за да се справяш - независимо кое е училището. 
Най-страшното е животът на децата, които ходят на училище само за да получават майките им "детски". 
Най-страшното са училищата, в които учителките пушат с учениците и си пилят ноктите по време на час. 
Най-страшното са девойчиците, които отиват да учат педагогика, защото на учителите са им "оправили заплатите" и "работят половин година по половин ден". 
Най-страшното са учителите, на които не им пука. Които се чувстват добре само през ваканцията. И онези, които не обичат децата. Които си представят, че всички деца трябва да бъдат отличници, за да мислят самите себе си за велики и гениални. Които прегръщат само "добрите деца". Или другите, които мислят, че "децата са невъзпитани" и са "изпусната работа". Които ходят на "обучения" само заради "кредита". 
Най-страшното са ангажираните с образование, които нямат представа какви личности, с какви знания, умения и нагласи, искаме да завършват училище, за да може ежедневно и неуморно да се работи в името на тази цел - с хора, пари и идеи... 
Мога да изброявам до утре. 
Всичко това е по-страшно от PISA, от заглавията във вестниците и темите на репортажите, от драматичните анализи в социалните мрежи. 
Всички те ще минат. 
Ние, обществото българско, ще останем да живеем. В най-страшното. 
Освен ако нещо не се ядосаме заради PISA. "
/Нюз БГ Репортер/
Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.