online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Дмитрий Медведев : "Решението на проблема с визите ще е подкрепа за туризма!"

5 Март 2019г.
Дмитрий Медведев : "Решението на проблема с визите ще е подкрепа за туризма!" 

София, 05-03-2019 г., Иван Върбанов,  The News BG Reproter |  Българският форум в областта на туризма бе открит в София от министър-председател на Руската федерация - Дмитрий Медведев и българският премиер - Бойко Борисов. 

"Благодаря за топлия прием", бяха първите думи на руския премиер-министър. Медведев умело вплете в официалното си приветствие и нишка на тънко чувство за хумор, с което успяваше да нюансира пожеланията си между редовете на основното послание. 

"Ако форумът беше на тема енергетика или газ, сигурно щеше да има да бъде посетен по друг начин, не толкова масово, както днес. Пълната зала, все пак, е доказателство за това, че туризмът между Руската федерация и България е на нелошо ниво", отбеляза Дмитрий Медведев в първите секунди на своето изявление.

Руският премиер подчерта, че гостоприемството се корени в отношенията между двете държави и е запазен знак за българския туризъм. По думите му половин милион руски туристи идват годишно на почивка в България. Значителна част имат недвижимо имущество. Техният брой е приблизително 300, 000 души. Добрата инфраструктура и безопасността на морските курорти са много важни фактори, които насърчават ръста на семейния туризъм.

Дмитрий Медведев отчете, че български туристи също почиват на територията на Руската федерация. Истинската цифра е 50, 000. Руският министър-председател първоначално съобщи, че броят им е 56 милиона, но после уточни, че явно се касае за печатна грешка в подадената статистика, като подчерта с усмивка, че посланието му е по-скоро за очаквано ниво на туристопотока. 

Руската федерация стартира международна кооперация e-експо, който ще е в помощ на руските граждани като ще модерира процедурите, наложени от визовия режим за различните страни. Дмитрий Медведев бе категоричен, че туристическият обмен трябва да бъде подпомаган. Като част от мерките за улесняване на посещенията зад граница е издаването на електронни визи и търсенето на модерни технологични решения. Но, най-важното е подкрепата за туристическия бранш като бъдат премахнати визите.

Премиерът на Русия призова да бъде засилен трафика по линия на въздушния и морски транспорт. Акцентира, че приоритетен е въздушният коридор в интерес на засилване на туристопотока. 

От своя страна българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че в условия на санкции и напрежение в многополюсния свят се полагат усилия за постигането на добри прагматични работни отношения с Руската Федерация. Борисов бе категоричен, че не бива да се делим на русофили и русофоби, а да гледаме единствено нашите български интереси.

Обясни, че историческият, културният и религиозен туризъм са важни и заради направените инвестиции от страна на правителството. Въпреки трудните международни отношения се поддържа добър диалог с руските партньори, за да може бъде активно сътрудничеството в областите, където няма наложени санкции. 

Бойко Борисов посочи, че в 59 града на територията на Русия вече има изградени изнесени центрове за издаване на визи. Заяви, че конкуренцията е коварна на моменти. Уточни, че българските власти ще се постараят да бъдат по-гъвкави, за да може повече руски туристи да изберат България, при избора на туристическа дестинация, в сравнение с други страни.

Българският премиер информира за отличното взаимодействие с руските специални сили и органите на реда на двете страни по отношение на осигуряването на безопасността на туристическите курорти - както на морето, така и в зимните курорти.

Борисов декларира, че българското правителство води миролюбива и балансирана политика, за да бъде максимално защитена страната. Настоя на тезата, че конфликтите по света трябва да се решават единствено на масата на преговорите.

Премиерът открои отново санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" като пример-образец за детски туризъм, където се съчетава образование, отдих и спорт. Уточни, че има възможност за развиване на детския туризъм и на други места, по линия на дотации на руското правителство. 

В заключение, министър-председателят акцентира на стабилността на българския лев, здравата връзка с еврото и ръста на икономиката, което прави страната ни предсказуема за инвеститорите и развиването на икономическите връзки. 

"Диалогът е по-добър, отколкото годините на липса на взаимоотношения", заключи Борисов.

На форума приветствия поднесоха и министрите на туризма на Руската федерация и на Република България - Максим Орешкин и Николина Ангелкова. 

В рамките на втория ден от своето посещение в България главата на руското правителство - Дмитрий Медведев, проведе среща с председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, поднесе цветя пред Паметника на Цар Освободител и бе приет от Патриарх Неофит. <Нюз БГ Репортер>

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg