online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

БЯЛОТО БРАТСТВО ПОКАНИ ПАПА ФРАНЦИСК ДА ПОСЕТИ ГРАДИНКАТА НА УЧИТЕЛЯ

23 Юли 2019г.
БЯЛОТО БРАТСТВО  ПОКАНИ  ПАПА ФРАНЦИСК ДА ПОСЕТИ ГРАДИНКАТА НА УЧИТЕЛЯ 

Иван Върбанов

Последователите на учението на Петър Дънов в България изпратиха писмо с покана до папа Франциск да посети Градинката на Учителя. В обръщението на Бялото братство се казва: "Ваше Светейшество, благодарим Ви за сърдечното и топло обръщение към българския народ по повод апостолическото Ви пътуване у нас. То предизвика не само широк медиен отзвук, но докосна и развълнува сърцата на хиляди българи! Ние, последователите на Учителя Петър Дънов от България, сме очаровани от факта, че то е продължение на святото дело на папа Йоан XXIII, останал в историята като „Българския папа“ – Анджело Ронкали, който направи огромна крачка за сближаването на Римокатолическата и Православната църква и призна, че в днешната епоха, в която живеем, най-големият философ, който живее на земята, това е Петър Дънов. В духа на Вашата мисия за утвърждаване на вярата, единството и мира, отправяме гореща покана да уважите с присъствието си в Градината на Учителя „Оня, който иде и носи вдъхновената вълна на Любовта.“

Идеята за поканата към Папа Франциск да посети Градинката на Петър Дънов е следствие и свързана с делото на папа Йоан ХXII - Ронкали, който не само е познавал Учителя, но заедно са постигнали много за България. Главата на Римокатолическата църква обяви, че неговата апостолическа мисия е свързана с тази част от историята. Затова поканата е напълно уместна. С други думи, щом казва, че е така, нека го покаже.

В историята на църквата и в България е имало пастири, които са се отличили чрез святостта на живота си. Сред тях е Св. Йоан XXIII - свят пастир, чиято памет е особено жива на тази земя, където е живял от 1925 до 1934 г. Той се научава да цени традицията на Източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания, неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му, че го отвежда дотам, да насърчи в църквата перспективата на икуменичния диалог, който получи забележителен импулс във Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали.

Папа Йоан XXIII се обявява за мир и мирно съвместно съществуване на държавите с различни социални системи. Той е срещу въоръжаването, срещу „студената война“ между Изтока и Запада. Издига лозунга „Мир на земята“, застъпва се за социално равенство, прави църковна реформа да установи контакт между евангелието и съвременния свят. Заради неговите реформи го наричат „Червения папа“. Смятат, че идеите, които носи със себе си, са чужди идеи на римо-католическата църква. А това са идеи, които се намират в Словото на Учителя Петър Дънов, които по времето на своето пребиваване в София 1925-1939 г. Ронкали пряко или косвено е заимствал от Словото на Учителя. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg