БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО И РАЗВИТИЕ

10 Юни 2022г.
2%20JPG.jpeg

НЮЗ БГ РЕПОРТЕР – 10 юни 2022 г. /


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде официално начало на разговорите за присъединяване на България, като одобри Пътна карта с параметрите, етапите и условията на присъединителния процес.

Решението бе взето по време на Годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, състояла се в Париж на 9 и 10 юни 2022 г.

В българската делегация за министерската среща на Съвета на ОИСР участваха Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи, и Ивайло Яйджиев, заместник-министър на финансите.

България споделя визията, ценностите и приоритетите на Организацията – индивидуални свободи, демокрация, върховенство на правото, защита на правата на човека, отворена и прозрачна пазарна икономика.

Присъединителният процес цели да потвърди, че страната ни действително се придържа към тези ценности и приоритети.

България ще положи усилия да приключи успешно разговорите за членство в максимално кратък срок, като присъединителният процес ще ускори важни национални реформи за по-добро управление.

Страната ни ще има възможност да направи оценка на съответствието на законодателството и политиките си с най-добрите практики и стандарти в ОИСР и в сътрудничество със Секретариата и държавите членки да изработи начини за тяхното усъвършенстване.

В настоящата сложна геополитическа ситуация, провокирана от мащабната руска агресия в Украйна, България, като част от глобалната общност на демократични държави, дава своя принос за укрепване на мултилатерализма и международния ред, основан на правила, застрашен сериозно от действията на Русия.

Присъединяването на България към ОИСР ще допринесе и за разпространение на стандартите и принципите на Организацията в целия регион на Югоизточна Европа, подчерта още заместник-министър Петрова.

Министерската среща на ОИСР тази година се председателства от Италия и беше открита от премиера Марио Драги.

Темата на конференцията беше „Бъдещето, което искаме – по-добри политики за следващото поколение и за устойчив преход“.

В двата дена на конференцията министрите дискутираха глобалните предизвикателства, произтичащи от  икономическите последствия от мащабната агресия на Русия, търговията и екологичната устойчивост, отношенията с Африка, включително през призмата на енергийното сътрудничество, политиките, насочени към младите хора, превенцията на пандемиите и готовността за реакция, зеления и цифровия преход.

Участието на България в срещата предостави възможност страната ни да представи своята гледна точка по актуалните глобални теми.

Присъединяването към ОИСР е основен външнополитически приоритет и ще донесе редица ползи.

Организацията е своеобразен клуб на най-добрите практики и най-добрите политики. Мотото на ОИСР е „По-добри политики за по-добър живот“, а основната цел – постигането на по-висок жизнен стандарт за всички граждани. Членството ще повиши доверието в икономическата система на страната ни, ще привлече инвестиции и ще подобри условията за бизнеса. Това, от своя страна, ще доведе до повече възможности и повече работни места. Високите стандарти на ОИСР ще подпомогнат ефективното управление, устойчивия икономически растеж, усилията за чиста околна среда и намаляването на неравенствата. Организацията е разработила инструменти във важни за България области като образованието, младежите, пазара на труда и високите технологии. Подробните статистически данни на ОИСР ще улеснят изготвянето на политики. Очаква се присъединителният процес да укрепи доверието в институциите, които да служат на гражданите в духа на почтеността, прозрачността и отчетността.

С присъединяването си към ОИСР, България ще получи възможност да участва активно и да има право на глас в търсенето на решения на актуални глобални предизвикателства. Членството ще даде възможност да се сравняваме и съизмерваме с останалите държави членки, да се учим от техния опит и практики.

Съветът на ОИСР одобри пътни карти за присъединяване още за Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия. 

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.