Platform for Independent Journalism

БОЙКО РАШКОВ: "НЕ ИЗПИТВАМ НИКАКВИ НЕГАТИВНИ ЧУВСТВА КЪМ ЦАЦАРОВ !"

19 Януари 2022г.
БОЙКО РАШКОВ: "НЕ ИЗПИТВАМ НИКАКВИ НЕГАТИВНИ ЧУВСТВА КЪМ ЦАЦАРОВ !"
The News BG Reporter - Иван Върбанов, 
19 февруари, 17.30 ч., Народно събрание

След края на изслушването на министъра на вътрешните работи - Бойко Рашков, който представи в Народното събрание стратегия за развитието на МВР пред членовете на Комисията по сигурност и вътрешен ред, с председател генерал Атанас Атанасов, Рашков отговори на въпроси на журналисти. 

"Не изпитвам никакви никакви негативни чувства към Цацаров", възкликна Рашков, като напомни, че председателят на КПКОНПИ в оставка е отправил обвинения и към премиера Кирил Петков, че е оказва институционален натиск към ДАНС за отнемане на достъпа до класифицирана информация на Цацаров. "Той има право да бъде възстановен на работа в Прокуратурата, независимо, че има ограничен достъп", счита Рашков.
На въпрос откога датира проверката на ДАНС срещу Сотир Цацаров, Бойко Рашков заяви: "Да предположим че проверката на ДАНС към Цацаров е започнала около преди година."
Министърът е категоричен, че ако става дума за случая ЦУМ- гейт, то трябва и Сашо Дончев да бъде разпитан.

ПРАВОСЪДНИЯ МИНИСТЪР ПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ ИЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕ

Напомни, че има предишно решение на Конституционния съд, което дава право на министъра на правосъдието да внася предложения за назначаването или освобождаването на магистрати, в това число и на Главния прокурор, като подчерта, че правото на министъра е само да прави предложения, не да взима решения все пак. 

ПОЛИЦАИ САМИ ДА МОГАТ ДА ПРИЛАГАТ, БЕЗ ДА ЧАКАТ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПРОКУРОР

"Щом служител от оперативна служба може да прави предложение за съд и да иска използване на СРС, защо пък служител на МВР, който разследва по наказателно дело, да няма право на това? Включително, длъжностни лица, които не осъществяват разследване, имат законовото право да използват СРС", заяви Бойко Рашков в отговор на въпрос да поясни най-новите предложенията за използването на специални разузнавателни средства, които са направени. "Към момента разследващият полицай няма право да използва СРС без разрешение на прокурор. Ако това се промени, ще се постигне положителен ефект, защото ще освободим от ангажимент полицаите и прокурорите, като те ще могат да се фокусират върху своите основни задачи", аргументира с Рашков.  на полица и прокурорите да работят по-рационално по основните си задачи.

УБИЙСТВОТО В РУСЕ Е РАЗКРИТО!

Министърът на вътрешните работи обясни, че МВР работи денонощно по разкриването на извършителите на убийството в Русе, което разтресе със своят драматизъм страната. Поздрави полицаите и подчерта, че счита, че убийството е разкрито. "Но, това ще каже прокуратурата в Русе. Ще се внесат искания за задържане под стража. Да видим и какво ще каже съдът. Имаме достатъчно сериозни доказателство за виновността на извършителите", обобщи Бойко Рашков. Той потвърди, че е работено по няколко версии. Има и най-вероятна.  Предстоят експертизи, които да идентифицират намерените улики и доказателства.

КОЛАТА Е РЕГИСТРИРАНА, ПРЕДИ ДА Е ПРОИЗВЕДЕНА!

Колата джип на Владислав Горанов е издирвана от Интерпол и тя съвсем не е нова, както твърдеше  самият Горанов и собственика на фирмата. Такъв бе коментара на Бойко Рашков по казуса, който придоби публичност с върнатото МПС от границата на бившия финансов министър, заради издирване по заповед от международната полицейска организация. "Разследването, което се води е няколко тома. Има странни факти. Засега е ясно, че колата е произведена август месец 2018 година, а регистрацията е на 1 януари 2018 година. Това означава, че колата е регистрирана преди да е произведена!", заключи шефът на МВР.

НЯКОЛКО СА ДЕЛАТА ЗА АВТОМАГИСТРАЛА "ХЕМУС"

За автомагистрала "Хемус" делата са няколко.
Едното се разследва от НСлС. До момента няма публикувана информация до къде са стигнали следователите.
Има и второ -  в ГДБОП, във връзка, с което някои прокурорки се оплакаха, че са били притискани. "На тази база те са си направили самоотвод. По моя информация, по-горната прокуратура обаче е отхвърлила самоотводите на тези прокурори. За мен възниква въпросът: да не би горестоящата прокуратура да е приела, че няма притискане на прокурорите?", запита Бойко Рашков.
Има и трето дело в Главна дирекция "Национална полиция", което касае производителите на цветя, храсти и други, "които ще ги произвеждат, за да озеленяват ненаправената магистрала, и на които по първоначални данни, по познатите начини, са предоставени 12 милиона евро, от които 6 милиона евро - в брой. Затова ще извършим сега проверка. Надявам се да се изясни всичко, което трябва", подчерта министърът на вътрешните работи.
"Ще изчакам да се образува съдебно производство, за да обявя от кого и колко пари са насочвани към ГЕРБ", бе лаконичен, но категоричен Рашков.

ПАК СМЕ ОСЪДЕНА ДЪРЖАВА, ПО СЛУЧАЯ ВЪРВИ ПРОВЕРКА

"Ние пак сме осъдена държава, че предадохме един турски журналист на властите в неговата страна и Европейският съд осъди България, че Борисов го е екстрадирал и предал в Турция. 15.000 евро е глобата към страната ни", обяви Бойко Рашков. Министърът заяви, че върви пълна проверка на действията на граничните полицаи и ако се установят нарушения, те ще бъдат докладвани по съответния ред на прокуратурата.

Нюз БГ Репортер припомня, че поводът за решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) бе заради това, че България върна в турция журналист, критикуващ властта на Анкара след неуспешния преврат през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище. Журналистът избяга от страната си след опита за преврат и е "изразил опасения от малтретиране, в случай на завръщането си в Турция", се посочва в резюмето на решението. Българските власти, обаче, не са разгледали молбата му за международна закрила, констатира съдът. 36-годишният журналист излежава присъда в Турция, която е за период на седем години и половина затвор за принадлежност към "терористична организация". Той е работил за всекидневника "Заман" и за агенция "Джихан". 


Сподели

Коментари

Изпрати