online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Opera Open 2020 ще представи големите български имена на оперното изкуство

15 Юни 2020г.
Opera Open 2020 ще представи големите български имена на оперното изкуство

Известният пловдивски музикален фестивал „Опера Опън“ стартира своя сезон с 12 спектакъла на сцената на Античния театър. Тази година фокусът е върху големите български имена в оперното изкуство, сред които Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Мариана Пенчева, Камен Чанев, Кирил Манолов, които прославят родната музикална школа по света. Това научи Нюз БГ Репортер от г-жа Екатерина Кючукова - PR и медиен експерт.


Фестивалът „Опера Опън” и тази година продължава десетилетните си традиции, въпреки кризисната ситуация. Най-големите български имена, които са популярни на световните оперни сцени и са посланици на нашата култура ще бъдат гост-изпълнители на сцената на Античния театър в Пловдив.


Предварителната програма за оперния фестивал е променена. Въпреки кратките срокове, успяхме да направим нашата концепция такава, която да отговаря на ОПЕРА ОПЪН, коментира директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова. „Програмата е изцяло нова и сме се старали да има концепция. Примерно, откриването на 10 юли „Вратите на съня” е един мултивизуален спектакъл, в който участват всичките ни трупи – и балет, и хор, и оркестър. Ние артистите казваме: „Това, което сме преживяли и, което отправяме като послание за бъдещето от музиката на барока до съвременната музика, най-емблематичните произведения ще бъдат изпълнявани в тези сънища и продължаваме с един много поетичен български проект - 6 големи имена в любовната лирика, заедно с големите български композитори „Поетите и музиката”, уточни доц. Найденова. Тя посочи, че в спектакъла, в който са обединени музика и поезия, стиховете ще бъдат окрилени и представени от известните български актьори Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Бойко Кръстанов.


Известната оперна прима Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън, Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери ще пее на сцената на Античния театър на 25 август. Тя ще изпълни арии на известни композитори заедно с оркестъра на Опера Пловдив. Уникалната звезда Райна Кабаиванска ще присъства на фестивала, за да отбележи 20-годишен юбилей на своя майсторски клас. „Райна Кабаиванска ще представи една от най-изявените си свои ученици и 20 години майсторски клас в НБУ. Това е Виктория Йое, която в момента прави изключителна кариера на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция и е една от любимите изпълнителки на Рикардо Мути”, допълни Нина Найденова.


Още една талантлива и популярна пловдивчанка - Мариана Пенчева, която има дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри ще участва в „Опера Опън”. Тя ще има специално участие на 28 август и ще партнира на сцената с колоритния Кирил Манолов, който бе провъзгласен за "Музикант на годината 2019" след ролята си във "Фалстаф" на Опера Пловдив. Един от най-актуалните български тенори с участия в Европа, Азия и Северна Америка - Камен Чанев, ще участва в откриващия Гала спектакъл "Вратите на съня".


Тази година меломаните ще могат да се насладят на спектакъла „Vila la Opereta” с оперетите на Щраус, Калман, Лехар и Офенбах, на „Мадам Бътерфлай” на Пучини, „Жизел“ на Адам, както и на Веско Ешкенази и „Годишните времена” на Вивалди и Пиацола, „Музика на мира” на оркестри от Берлин, Виена, Пловдив, Торгау и Симфоничния оркестър на Балтийско море. По време на OPERA OPEN 2020 ще има и няколко съпътстващи събития. Сред тях и церемония по връчване на наградите на Фондация "Енчо Керязов" на талантливи деца от цялата страна, на която Опера Пловдив ще е домакин.


Премиерните заглавия "Вратите на съня" и "Поетите и музиката" ще са с обърната гледна точка. Смяната на местата на публика и артисти в чашата на Античния театър бе новаторски подход при откриването на OPERA OPEN 2019, когато на каменните редове се представиха изпълнителите. На тях се представяха и мултимедийни проекции, а ограничен брой зрители наблюдаваха спектакъла от сцената. Иновативното постановъчно решение помогна за допълнителното емоционално въздействие на публиката. По препоръка на Министерството на културата билетите за OPERA OPEN ще се продават предимно онлайн. Ще работи и фестивална каса на Главната улица. С цел избягване на струпвания на публика вратите на Античния театър ще се отварят един час преди спектакъла. Времетраенето на спектаклите през юли месец е намалено до 90 минути и те ще са без антракт. Всички спектакли имат резервна дата при лошо време.


„Пловдив заслужи своя оперен празник“, каза кметът Здравко Димитров и пожела „На добър час“ на оперния фестивал, който ще се проведе от 10 юли до 12 септември 2020 г.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg