46 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС КЪМ СУТРИНТА НА 9 МАЙ

9 Май 2020г.

9 май 2020 г., 8: 30 ч.


46 са новите установени случаи на заразени с коронавируса през последните 24 часа. В болница са настанени 22- мамдуши. Общият брой на потвърдените случаи в страната достигна 1911, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб - доц. Димо Димов.


Активните области в страната са 11, а нова област е Търговище.


Излекуваните за денонощие за 21, общият им брой достига 442-ма души.


Регистрираните нови случаи за столицата са  16: 8 в столични лечебни заведения и 8 амбулаторни. В Ямбол – 11, Плевен – 7, Видин – 3, Пловдив, Благоевград – по 2, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград и Търговище – по 1.


В Кърджали е установен един случай на репозитивиране на коронавирусна инфекция, каза доц. Димов.


Подобни случаи са констатирани в редица други държави. Според експерти на Световната здравна организация (СЗО) в такива случаи не се касае за ново заразяване, а по-скоро за репозитивиране на коронавируса, който е мигрирал в долните дихателни пътища, обясни секретарят на Щаба.


Сред медицинският персонал са констатирани общо 206 случая към момента. От тях: нови - 5, от които 4 на лекари и един на медицинска сестра. Медиците са: двама от „Пирогов”, един от ВМА, в Пловдив – един и във Видин – един.


От излекуваните общо  21, 6-ма са от ВМА, 2-ма от “Пирогов“. Обявените амбулаторни от РЗИ са 10. В Сливен, Бургас и Кюстендил има по един новоизлекуван случай.


Броят на починалите достигна 88. През денонощието се добавят още два случая. 


Доцент Димов обобщи: “Смъртноте случаи за денонощието са:  


- мъж на 84 години в „Пирогов“ с придружаващи заболявания артериална хипертония, мозъчна съдова болест, испемичен мозъчен инсулт; 


- жена на 52 години от Ямбол с артериална хипертония и стенокардна сиптоматика; 


- мъж на 86 години от Благоевград с диабет, исхемична болест на сърцето 


и 


- мъж от столично лечебно заведение на 74 години с онкологично заболяване.


Обявяването на смъртните случаи се осъществява само при лабораторно доказан резултат за коронавирусна инфекция, уточни доц. Димов.

Сподели

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.