online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

128 ФИЛМА НА IN THE PALACE INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL

27 Август 2020г.

128 ФИЛМА НА IN THE PALACE INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL
Режисьори с награди Оскар и БАФТА, както и от фестивалите в Кан и Берлинале участват на фестивала за късометражно кино във Варна

Ясна е селекцията за 17-то издание на международния фестивал за късометражно кино - IN THE PALACE International Short Film Festival. Общият брой филми е 128 и копродукции от 38 държави. Сред участниците тази година са режисьорът Kristóf Deák от Унгария, който през 2017-а печели Оскар с късометражния си филм „Sing”. На фестивала той идва с Best Game Ever / Най-яката игра. В рамките на IN THE PALACE ще бъде показан и спечелилият Берлинале късометражен филм  Filipiñana / Филипинка на режисьора Rafael Manuel, както и игралният филм Anna / Анна на Dekel Barenson, който беше селектиран в Кан и получи номинация за БАФТА. Също така зрителите ще могат да видят филма The Last Image of Father / Последната снимка на татко на сръбския режисьор Stefan Djordjevic. Филмът спечели наградата за късометражен филм в Локарно.
„Изключително сме доволни от селекцията, въпреки че за поредна година ни беше адски трудно и с всяка следваща става все по-трудно, защото нивото на филмите, се вдига и по заглавията се вижда какви филми искат да са част от фестивала. Тази година заявките бяха над 3000“, споделя повече за селекцията Цанко Василев, директор на фестивала.


За изданието тази година:
В Оскар квалифициращия конкурс (конкурс „Сребърна принцеса“ / Silver Princess Competition) ще се състезават 53 филма, като от тях: 
                31 чуждестранни игрални;
                15 чуждестранни анимации;
                7 български – 4 игрални и 3 анимации.

В конкурса за документално и експриментално кино ще се състезават 16 филма, като от тях:
                11 документални;
                5 експериментални.

В студентския конкурс ще се състезават 28 филма, като от тях:
                18 игрални (2 български);
                10 анимации.

Като паралелни програми фестивалът ще покаже 10-те номинирани и наградени с Оскар късометражни филми за 2020-а година. От тях 5 анимации и 5 игрални. Както и няколко програми Ново късометражно българско кино, където ще бъдат показани 21 български филма. 
 
IN THE PALACE International Short Film Festival ще се проведе от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център - Варна. С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.
Билети тук: http://bit.ly/IN-THE-PALACE-ISFF-17
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg