online media | онлайн медия

100 000 лева заделя Музикаутор за свои уязвими членове, ще се дава еднократен грант от 250 лв.

16 Май 2020г.
Музикаутор стартира специална сесия на Социалния фонд, с която ще отпусне целево 100 000 лева на най-уязвимите групи от членовете на сдружението. Това реши Управителният съвет на Музикаутор на свое заседание вчера, 15 май.

В Музикаутор членуват над 3000 български автори на музика, текст, преработки и аранжименти. Голямата част от тях са професионални творци – самоосигуряващи се лица на свободна практика.

Извънредната пандемична ситуация, предизвиканата от COVID-19, ограничи драстично, а в много случаи блокира дейността на творците. Прогнозата е, че това ще се отрази на бъдещите им приходи, тъй като в момента страдат редица сектори в икономиката, от които Музикаутор събира авторски възнаграждения за музиката – радио и телевизионна, концертна дейност, кина, театри, хотели, ресторанти и т.н.

Членовете на сдружението, които изпитват най-големи затруднения, ще получат еднократен грант от 250 лв. Заявлението, с което могат да поискат помощ, ще бъде публикувано на сайта на Музикаутор www.musicautor.org в понеделник, а сесията ще бъде активна до 7 юни 2020 г. Помощта е ограничена и представлява свръхусилие за Музикаутор, с което организацията цели да подпомогне членове на сдружението, които се намират в най-трудно положение.

През годините Музикаутор се стреми да създаде благотворна среда за развитие на българските автори. Един от начините това да се случи е чрез въвеждане на квота от 1/3 за българска музика в медиите. Музикаутор инициира кампания в началото на тази година за законова промяна, която беше подкрепена от хиляди автори и музиканти, както и творчески организации и съюзи, а предложението беше внесено в парламента от ВМРО.

В момента излъчването на българска музика в ефир е едва около 20%. Респективно такъв процент от възнагражденията отива при българските творци, а 80% излизат от България, като се разпределят към чужди автори. Според Музикаутор в настоящата ситуация е повече от наложително по-голяма част от тези средства да останат в българската икономика и да захранят родните автори.

За да могат творческите индустрии да се регенерират сами в ситуации като настоящата, са и много от политиките, за които Музикаутор работи през годините. Това са солидна законова база и справедливо правосъдие, подобряване на контрола при използването на обекти на интелектуалната собственост, действащ механизъм за компенсации на авторите от копиране на техни произведения върху празни носители и други. 

Творците винаги намират своите пътища към хората и създават атмосфера на съпричастност, позитивизъм, пример и воля за преодоляване на трудностите. Затова днес е наш дълг да ги подпомогнем.
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg