online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ЯН КУБИШ НАСЛЕДЯВА ОТ НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ ПОСТА НА СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА ООН ЗА ЛИБИЯ

18 Януари 2021г.

Нюз БГ Репортер

Ян Кубиш е наследника на освободения пост от Николай Младенов - специален пратеник на ООН за Либия. Генералният секретар на организацията - Антонио Гутериш, днес назначи словашкия дипломат на овакантената позиция, след като Съветът за сигурност гласува единодушно "ЗА" кандидатурата. Новината огласи пред световните медии говорителят на шефа на ООН - Стефан Дюжарик.
Кубиш ще встъпи в длъжност и ще започне да изпълнява дейността си, съгласно пълномощията, от началото на месец февруари. 

КОЙ Е ЯН КУБИШ?

Кубиш е възпитаник на  Факултета по международни икономически отношения на Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). Заема поста външен министър на Словакия от 2006 до 2009 г., а от 2012 г. ръководи мисията на ООН в Афганистан,  а по-късно е назначен за представител на генералния секретар в Ирак. От януари 2019 г. е специален координатор на ООН за Ливан.

Припомняме, че през декември 2020-та година българският дипломат Николай Младенов, който дълго време бе специален пълномощник на ООН за уреждане на израелско-палестинския конфликт, се оттегли от задълженията си, като се позова на "семейни причини".
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg