online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ЩАБЪТ ИСКА НОВИ АНТИ-КОВИД МЕРКИ ОТ 27-МИ НОЕМВРИ, ПРЕДСТОИ КАБИНЕТЪТ ДА ГИ ГЛАСУВА

24 Ноември 2020г.
ЩАБЪТ ИСКА НОВИ АНТИ-КОВИД МЕРКИ ОТ 27-МИ НОЕМВРИ, ПРЕДСТОИ КАБИНЕТЪТ ДА ГИ ГЛАСУВА

Нюз БГ Репортер,
Иван Върбанов,
София, 24-11-2020 г.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде извънредна пресконференция, на която присъстваха членовете на Националния оперативен щаб, по времето на която огласи предложение за нови епидемиологични мерки, които са предоставени на вниманието на премиера Борисов. Предстои те да бъдат гласувани на заседание на кабинета "Борисов" в сряда и да влязат в сила от петък - 27-ми ноември. 

Професор Ангелов заяви: "Колкото и да е подготвена една система, тя не можем да издържи на сегашния натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Няма по-висша ценност от живота. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари, на учители. Всеки живот има значение. Сега е времето, докато държим дистанция, да се държим един за друг. Много лекари са болни, техните близки - също. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата." 

Ето мерките, които се предложение на министър-председателя, които да влязат от петък - 27 ноември. 
Те ще влязат в сила, ако в сряда Министерски съвет ги одобри.

1. Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до края на месец март 2021 г.
2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и извънкласните дейности и занимания по интереси.
3. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно - конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.
4. Продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, бар-вириетета и бар-клубове.
5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.
6. Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове и големи центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. 
7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт. 

Министърът на здравеопазването подчерта, че не се налага локгдаун. "Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои по домовете си. Дори да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава - в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи. Всички имаме нужда и вярваме и знаем, че със силата на науката и разума ще посрещнем светлината в семействата си за Коледа", заяви проф. Ангелов.

Очакват се резултати от горепосочените мерки най-рано след 21 дни. Ще се направи нова оценка около Коледа за обмисляне на евентуалното отхлабване на мерките и след анализ. <Нюз БГ Репортер> 


Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg