online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ШВЕЙЦАРИЯ И АЛЖИР СЪЩО ЩЕ ПРИЗНАВАТ НАШИ ГРАЖДАНИ С ИЗТЕКЛА ВАЛИДНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ

24 Април 2020г.
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

Швейцария и Алжир, в условията на пандемията от коронавируса, ще признават и пропускат на излизане от територията си български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г.

Преди това съгласие да пропускат българските граждани с изтекли лични документи изразиха Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия. Така общият брой на държавите, признаващи изтекли български лични документи към момента е 19.

11 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтеклите български лични документи. Това са: Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия, Канада, Монако, Никарагуа, Нигерия, САЩ, както и Португалия, Словения, Япония.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства  поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Пълният списък на държавите, които признават изтекли български лични документи, е публикуван и на официалния сайт на МВнР в раздела „Коронавирусът – какво да правим“. Списъкът се обновява при постъпване на нова информация.

Припомняме, че сънародниците ни с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg