online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ФБР Е РАЗСЛЕДВАЛО ВЕРСИЯТА ЗА ЕВЕНТУАЛНО БЯГСТВО НА ХИТЛЕР В АРЖЕНТИНА

26 Юли 2019г.
ФБР Е РАЗСЛЕДВАЛО ВЕРСИЯТА ЗА  ЕВЕНТУАЛНО  БЯГСТВО НА ХИТЛЕР В АРЖЕНТИНА

ФБР разсекрети и публикува доклад от 200 страници, който е посветен на разследването, което се провежда веднага след Втората световна война, с цел да се изясни, дали Адолф Хитлер не е останал жив и дали има данни, че той се е укрил в Аржентина.

Досието е от 21 септември 1945 г. В другите документи, които са част от него, се съдържат донесения от секретни информатори, а така също писма на бившия директор на ФБР - Джон Едгард Хувър с указания към неговите подчинени.

От документите става ясно, че американците не са повярвали на официалната съветска версия за смъртта на Хитлер, съгласно която главата на Третия райх се е самоубил на 30 април 1945 г. заедно със своята жена Ева Браун. Основното доказателство е намерената челюст на фюрера, доставена в Москва, заедно с неговия медицински картон, в който са били указани всички пломби и характеристика на пациента.

Защо съветските специалисти не са разглеждали въпроса за това, че картонът е можело да бъде фалшифициран и може да не принадлежи на Хитлер? 

Все пак, точно по тази версия и хипотеза започват да работят американците тогава. Разсекретената информация бе получена от репортера на вестник The Los Angeles Examiner.


Нюз БГ Репортер разполага с копие на документа, който може да бъде видян тук - (моля, кликнете върху посочения линк - https://issuu.com/newsbgreporter/docs/hitweb1 ).


Източник на журналиста разкрива, че член на аржентинското правителство от 1945 г. е бил готов да укаже новото местопребиваване на Хитлер, но при условия, че срещу това ще получи убежище в САЩ. Потвърждава, че фюрерът се появява в страната му няколко месеца след падането на Берлин. Хитлер и 50 от най-близките му хора сред обкръжението и висшето ръководство на райха, заедно с техните семейства, са пристигнали чрез две подводни лодки. 


ПРЕДВИДЕНА Е БИЛА НАГРАДА ЗА ИНФОРМАЦИЯ

 Един от документите в разсекретеното досие свидетелства затова, че точно на това лице, предоставило информацията, са изплатени 15 000 долара, които са били предадени чрез кореспондента на вестника. В досието се намира и негово писмо до директора на ФБР Джон Едгар Хувър, в което се дават много подробности за новия живот на фюрера. Разкрива се точното местонахождение на Хитлер: подземна резиденция на 1086 км. на запад от Флорианополис и на 692 км. северо-западно от Буенос Айрес. Обяснява се, че фюрерът има два двойника, а банковата сметка, която той ползва, е на името на някой си мисис Айхорн, която по това време управлява хотел в Ла Фад.

РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ХУВЪР

След всичко това, ФБР е имало основание да пристъпи към операция по задържането на фюрера в Аржентина. Още повече, че американските спецслужби са вярвали, че нацисткият диктатор и Ева Браун са останали живи. Все пак, Хувър гледа на пребиваването на Хитлер в Латинска Америка като на малко вероятна възможност. По-реалистична му се струва хипотезата, че лидерът на Третия райх и съпругата му са се укрили в Швейцария.

Затова шефът на ФБР поставя върху документите резолюция: "Отсъства достатъчно убедителна информация, за да се счита тази хипотеза за достоверна". В указанията до своите подчинени във ведомството той препоръчва да не се губи време и ресурс за издирване на германския диктатор в Аржентина.

НАЙ-ПОПУЛЯРНАТА ВЕРСИЯ

Напомняме, че най-разпространената преди версия гласеше, че Хитлер и Ева Браун излитат от Берлин на 28 април 1945 г. През Дания и Испания се отправят към Канарските острови и там се качват на подводница. В Аржентина се появяват в края на юли 1945 г. В Латинска Америка фюрерът живее под името Шрителмайер. Изследователите потвърждават, че Ева Браун е родила на Хитлер две дъщери, които са живи и до днес. Диктаторът издъхва пред 1962 г. на 73 години.

Макар и тези сведения да са основани на косвени доказателства, официалните данни са, че главата на Третия райх прекъсва живота си като се самоубива на 30-ти април 1945 г. 

< Нюз БГ Репортер, Иван Върбанов >
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg