УНИКАЛНИТЕ ЦИГУЛКИ "СТРАДИВАРИУС" И "ГУАРНИЕРИ", ЗВУЧАЛИ ПОД ПРЪСТИТЕ НА МИНЧО МИНЧЕВ И СТОЙКА МИЛАНОВА, ОТНОВО СА ВЪВ ФОНДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

9 Април 2024г.

0769d1e74fc556b22d9b631a84df0da5.jpg

Mincho_minchev.jpg

Иван Върбанов, София, 9 април 2024 г. /

Историческият ден за предаване на управлението на Министерство на културата между министрите Кръстю Кръстев и Найден Тодоров бе белязан от знаково събитие — завръщането на цигулките “Страдивариус” и “Гуарниери” в Златния фонд на Министерство на културата. Инструментите — уникати бяха в ръцете на знаменитите музиканти със световна слава Минчо Минчев и Стойка Миланова през последните десетилетия, за да славят със звука си изпълненията на българските виртуози, които се превърнаха в легендарни имена и са част от световната съкровищница на изпълнителското музикално изкуство.

Минчо Минчев свири на цигулката — реликва, създадена преди три века. Държавата купува цигулката “Страдивариус” специално за него през 1977 година. Изработена е през 1716 година и е кръстена Барон Витгенщайн, на името на един от предишните й притежатели.
Инструментите, произведени преди стотици години от лютиерите в Кремона, са били винаги загадка и са будили много въпроси относно тайнствената формула и рецептите на магичните лакове, които превръщат всяка една виола, чело, китара или цигулка в музикален брилянт, който не може да бъде имитиран или пресъздаден повторно. Цената им достига десетки милиони долара, а когато става въпрос за търг — то процентите нарастват в аритметична прогресия. Всъщност Антонио Страдивари и Джузепе Гуарниери са ученици на маестро Николо Амати. Трябва да кажем, че днес в света шестват и много фалшификати на именитите цигулки. Но конструкцията, веществата, с които се обработва дървото и лакът са неповторими за експертите и специалистите като ДНК-то и пръстовия отпечатък на всеки човек и винаги могат да бъдат разпознати по непогрешим начин. Реставраторите обясняват, че в уникатите е наличен дори боракс, използван за мумифицирането на фараоните в древния Египет. Сякаш с идеята те инструментите да останат завинаги във вечността.
Летописците помнят, че най-скъпата цигулка “Страдивариус” бе закупена за 10 милиона долара, а след това препродадена онлайн на търг за 15 милиона. Уникатите се съхраняват в музеи и частни колекции, за да достигнат в идеален вид до публиката в наши дни.
Знае се, че в света има не повече от 100-тина инструмента “Гуарниери”. На такава цигулка е свирил легендарният Паганини.

Изумителната Стойка Миланова получава от българската държава “Гуарниери дел Джезу”, това е един от четирите инструмента, които по идея на Людмила Живкова закупува Министерство на културата през далечната 1981 година. Общата стойност, която плаща българската държава е 30 милиона долара.

Цигулката, която отива в ръцете на Стойка Миланова, е изработена от черешово дърво през 1733 година. Всъщност проф. Миланова избира именно “Гуарниери дел Джезу” след дълги разходки из Лондон до музикална къща “Биър”, съветвайки се с големия цигулар Саймън Голдберг и Йехуди Менухин.
Ако направим исторически поглед към придобитите през 1981 г. скъпоценни цигулки, то следвайки хронологията трябва да отбележим, че те са били собственост на Комитета за култура по онова време, след това отиват във НФ “13 века България”, а след 2006 г. са прехвърлени на Министерството на културата.
Идеята днес е величествените легендарни инструменти, които са били досега подвластни на майсторството и музикалния гении на Минчо Минчев и Стойка Миланова да продължат своя живот във вечността, като преминат в ръцете на млади дарования, които да прославят българската култура и изкуство по целия свят и да продължават да бъдат емблема за виртуозност, класа и неповторимост на бляскавото изпълнителско изкуство на България във вечността.

(Иван Върбанов — София, 9 април 2024 г.)434076726_829719185861801_1714307504652040013_n.jpg

434424658_829719445861775_1225201929284076505_n.jpg 

Сподели

Коментари

Изпрати