The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

УДЪЛЖИХА СРОКА НА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ИЗТИЧАТ ДО 31-ВИ ЯНУАРИ, С ОЩЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

6 Ноември 2020г.
Депутатите приеха окончателно последните поправки в Закона за извънредното положение, с които срокът на документите за самоличност, изтичащи до 31 януари догодина се удължава с още 6 месеца.

Промените в извънредния закон бяха предприети, за да се избегне подмяната на лични документи в усложнена епидемична обстановка. В края на тази и в началото на следващата година изтича валидността на голям брой лични карти и паспорти и така управляващите се надяват да избегнат струпването на хора.

Това означава, че личните документи, които изтичат до 31-ви януари догодина, ще бъдат валидни до 2-ри август 2021-ва. Българските граждани, чиито лични документи са с удължена валидност, ще могат в условията на пандемия да напускат държавата, в която пребивават, и да се завърнат в България.

Предвижда се също така и чужденци, влезли на територията на страната по законов път, да могат да напускат България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че има осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация. Поправките позволяват още при усложнена епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт да могат еднократно да прекратяват провеждането на открити съдебни заседания за не по-дъбъг период от 14 дни и те да бъдат отсрочени.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg