online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

УДЪЛЖИХА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА ДО 30-ТИ ЮНИ

10 Юни 2020г.
Иван Върбанов | Министерският съвет прие решение, с което удължава срока на извънредната епидемична обстановка с 15 дни до 30 юни. Главният държавен санитарен инспектор е представил анализ и доклад на вниманието на министър Ананиев, който е внесъл предложението в правителството. Отчетени са всички фактори за оценка на обстановката в страната.


Повече от час и половина е била срещата на Щаба с министър-председателя Борисов за анализ на ситуацията.


Министър Ананиев посочи, че доц. Кунчев е категоричен, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В света носителите на КОВИД 19 са над 7 милиона, като броя на тези, които са починали е над 400 000 души. В България броя на заразените е 2 889 души, а починали - 167.


"Ниското равнище у нас се дължи на предприетите мерки - авансово и след това, от правителството, с което са локализирани огнищата на ниско равнище", посочи Ананиев.


Независимо от прилаганите мерки, трябва те да продължат още 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат.


Заповедите на министър Ананиев са в сила. На първо място: продължава временното ограничаване на влизането на граждани от трети страни в България, с изключение на наши съседи и страни от Балканите: Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия. За всички останали страни от ЕС се очаква общоевропейско решение. На 15-ти юни ще има видеоконферентна връзка на ресорните министри. Евентуалното отваряне на границите се очаква да е от 1 юли.


На второ място: социална и физическата дистанции остават, както и хигиената, дезинфекцията и носенето на маски. Щабът е решил, че на закрити обществени места може да се препоръча на българските граждани да носят маски - театри, опери, оркестри. Да се спазва съответната дистанция или поне през един стол да бъдат хората, които седят на столове на общественото място. Задължително е носенето на маски в публични транспорт, където физическата дистанция не може да се поддържа и там вероятността от пренасяне на вируса е много голям.


На трето място: въвежда се временно ограничение на масовите мероприятия - спортни, културни. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от капацитетът на залата, а вече става 50% или през една седалка.


Продължава прецизният мониторинг на населените места и развитието на процесите, за да се предприемат съответните мерки. Важно е решението на Областните и на Общинските щабове.


Ще продължат наблюденията и съответно извършване на тестване на социални домове за възрастни хора, където има висок риск за заболяването от коронавирус. Ще се наблюдават и процесите в болниците.


Нараства броят на медицинския персонал, носител на КОВИД 19. Днес са 302, нови 5 случая - 2-ма лекари и 3 сестри. 


Не бива да се създава впечатление, че удължаването на епидемичната ситуация, която се удължава ще е съпроводена с утежняване на нормалния живот на българина. Ако се налага ще се приложат и обратни мерки.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg