online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ТОШКО ЙОРДАНОВ, ИТН: "Първо е нужно да направим промени в Изборния кодекс, а след това - въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура!"

18 Април 2021г.
ТОШКО ЙОРДАНОВ, ИТН: "Първо е нужно да направим промени в Изборния кодекс, а след това - въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура!"
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР

По Великденските празници няма да има 10-дневна Великденска ваканция. За това са се разбрали партиите без ГЕРБ в 45-ото НС, обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

По думите на Йорданов партията му е внесла законопроект за Изборен кодекс, който изисква най-належащите поправки. А именно:
а/премахване на тавана на избирателните секции в чужбина
б/въвеждане на видеонаблюдение
в/възможност да се гласува и по пощата
г/разпускането на сегашния състав на ЦИК и избор на нови членове

При обсъждането в Правната комисия от ИТН ще настояват по време на следващите парламентарни избори ДА СЕ ГЛАСУВА С МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА В ДВА ТУРА.

Това върви с промяна на многомандатните избирателни райони - от 31 на 240-едномандатни, като част от тях трябва да са за чужбина.

Настоява се за изчистване на избирателните списъци, да се направи преброяване на населението, за да се знае кой и къде точно гласува, колко точно и къде са българите зад граница. 

Ако се наложат предсрочни избори, доколкото партиите на протеста нямат мнозинство и предсрочен вот не бива да се изключва, то от ИТН казват, че тези избори не трябва да се случват по сегашния избирателен кодекс.

Според Йорданов първо трябва да се направят промените в сегашния Изборен кодекс, а след това - въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg