online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Тодор Чобанов бе освободен от поста заместник-кмет по културата на София

30 Април 2021г.

Нюз БГ Репортер


Кметът Йорданка Фандъкова освободи от поста заместник-кмет по културата доц. Тодор Чобанов. В основата на решението й е спряна обществена поръчка за баните в „Горна баня“ и „Овча купел“.


“Благодаря на д-р Чобанов за приноса към сферите, които работи в София, особено в археологията. Но в същото време под негово ръководство се забавиха други проекти – чувствително се забави реставрацията на банята “Овча купел”. Наложи се отново да се прекрати тази процедура и сега трябва да се обявява наново. Това разбира се забавя всичко, трябва да се работи по-активно и динамично. Прекрасен млад човек, който има бъдеще в науката”, коментира Йорданка Фандъкова по повод освобождаването на Тодор Чобанов от длъжността зам.-кмет по образование и култура. Кметът обясни, че няма финансови загуби при забавянето на проекта. “Този проект е спечелен отдавна. Всеки има обяснение, но хората не искат да слушат обяснения, а да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз”, каза още градоначалникът. Фандъкова не се ангажира с точен срок кога ще започне реставрацията на банята в “Овча купел”. “Имам уверение от екипа на д-р Чобанов, че процедурата може да бъде отново обявена още следващата седмица, но въпреки това забавянето е чувствително”, каза кметът.


ЧОБАНОВ с позиция във Фейсбук: Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист!

"... Като човек с около 20 години стаж в различни администрации от 1999 г. насам добре знам, че обществената работа върви ръка за ръка с това да бъдеш отговорен и ако не успееш да постигнеш очаквания резултат - да носиш почтено своята отговорност. През годините в Столична община успях да реализирам или да подпомогна не една и две инициативи - създадохме и развихме Музея за история на София, филиалa му "Триъгълна кула", реставрирахме и допроучихме Западната порта след десетилетия забвение и укрепихме ул. "Вашингтон" край нея, укрепихме светинята "Св.Георги", успяхме да създадем първия и единствен по рода си подземен музей на храма-кръстител на града "Св.София" и по-късно - подземния музей на "Ларгото" (който е чудесен според водещи наши и чужди авторитети по темата и не вярвайте на твърдения, че нещо не му е наред). Осъществихме уникалната операция по реставрацията на "Лъвов мост" и експонирането на следите от римската епоха там, реставрацията на паметника "Цар Освободител", този на Апостола - Васил Левски и много други из нашите исторически места, както и поставихме забележителни нови паметници като този на Алеко Константинов с неговата деликатна и въздействаща осанка. Децентрализирахме напълно столичната култура и общинските ни състави днес са отдадени на творческата си мисия без административни пречки.


Знаете също така, че винаги и категорично съм се възпротивявал на всякакви опити за разрушаване на софийски старини и успяхме с общи усилия да спрем доста такива намерения, въпреки силно ограничените права на местната власт по темата, а други битки продължават. Убеден съм, че ще успее и реставрацията на знаковите бани в Овча купел и Горна баня, които спасихме само преди няколко години от мераци за неясна приватизация и за които изградихме единствената възможна визия и план - превръщането им в места за балнеология, рекреация и СПА.

Всички тези и много други проекти и идеи станаха възможни благодарение на екипната ми работа с нашия Кмет - Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova и целия ни екип, които ми дадоха нужната подкрепа за осъществяването им, за което имат моето огромно уважение и благодарност. Ще продължа да работя за нашия град като отдаден професионалист, за който опазването на паметта и старините не е просто формално занимание, а житейска мисия."

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg