online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Съоснователят на ABBA Бьорн Улвеус е новият президент на CISAC

5 Юни 2020г.
Съоснователят на ABBA Бьорн Улвеус е новият президент на CISAC
Бьорн Улвеус, който през 1972 г. заедно с Бени Андершон основава световноизвестната група ABBA, вече е начело на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC. Той бе избран от Общото събрание на глобалната организация на творците на онлайн заседание на 28 май 2020 г. и наследява френския пионер в електронната музика Жан-Мишел Жар, който бе президент на CISAC в продължение на седем години.
Шведският музикант е автор на над 150 хитови песни и шоу програми, с които вдъхнови и завладя цялото земно кълбо. Със своето дълбоко разбиране за труда на авторите и начина, по който функционират креативните индустрии, в следващите три години той ще съдейства за защита на правата на творците, повишаване на техните авторски възнаграждения, създаване на по-добри условия за развитието на авторите в сферата на музиката, аудиовизуалните и визуалните изкуства, драматургията и литературата.
CISAC обединява повече от 230 авторски дружества за колективно управление на права в над 120 държави. Общността на CISAC обхваща повече от четири милиона творци, а приходите от лицензирането на тяхното творчество надвишават 9,6 млрд. в глобален план.
Коментирайки новата си роля, Бьорн Улвеус каза: „Радвах се на много успехи в живота си като артист и автор на музика. Сега съм щастлив, че имам нова възможност – да опитам и да помогна на следващото поколение творци в техния професионален път. CISAC има голямо международно влияние и аз вярвам страстно в нейната мисия да осигурява по-добри условия за творците. Интересувам се от това как технологиите, които използваме, могат да работят по-добре, така че да осигуряват справедливо заплащане за труда на авторите. Затова съм много развълнуван от перспективите и сътрудничеството ни“.
Общото събрание на CISAC избра също вицепрезиденти на организацията – това са световно признатата южноафриканска певица, композитор, актриса, предприемач, хуманист и учител Ивон Чака Чака и водещият композитор на Мексико Артуро Маркес.
Ивон Чака Чака е начело на популярната музика в Южна Африка от 27 години, известна в Зимбабве, Кения, Габон, Сиера Леоне и Кот д'Ивоар и много други като „Принцесата на Африка“. Тя е била на една сцена с артисти като Боно, Queen, Анджелика Киджо, Ани Ленъкс и други. Ивон Чака Чака е лидер в Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и пратеник на ООН за целите на хилядолетието за развитие на Африка. Нелсън Мандела я избира за първи посланик на детския фонд. Тя е създател и на своя собствена благотворителна организация Фондация „Принцеса на Африка“.
Артуро Маркес е най-известният мексикански композитор и режисьор от втората половина на 20 век. Носител е на множество награди и стипендии от правителството на Франция и Мексико, както и на стипендията на Фулбрайт от САЩ. Артуро Маркес учи в Националната консерватория на Мексико, Националния институт за изящни изкуства на Мексико, Калифорнийския институт по изкуствата и с Жак Кастреде във Франция. Често включващи латиноамерикански теми, неговите произведения са изпълнявани от Националния симфоничен оркестър на Мексико, филхармония YOSA, Панамериканската симфония, Оркестъра на Париж и други.
Музикаутор приветства новия борд на CISAC, попълнен с вдъхновяващи личности, чиито енергия и авторитет ще подпомогнат кампаниите в защита на творците по целия свят. Те се присъединяват към CISAC в критичен момент, когато милиони автори са изправени пред загуба на поминъка си и предизвикателството да възстановят кариерата си.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg