online media | онлайн медия

Съвет "Общи въпроси" реши Албания и Република Северна Македония да започнат преговори за членство

24 Март 2020г.
Нюз БГ Репортер 24 март 2020 Редактор: Иван Върбанов |


Министрите на външните работи и на европейските въпроси на държавите-членки на ЕС решиха днес да започнат преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, в светлината на постигнатия напредък от двете страни и препоръката, съдържаща се в междинните доклади на ЕС за двете държави. Тъй като министрите от Съвета по Общи въпроси, който подготвя задеданията на Европейския съвет, заседаваха с видеоконферентна връзка, решението ще бъде формализирано утре.


Мнозинството министри подчертаха стратегическото значение на Западните Балкани и на европейската перспектива на шестте страни от региона.


В съответствие с приетата от МС на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно „Разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, България включи в заключенията текст, който акцентира върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, като част от процеса на присъединяване. Също в изпълнение на Рамковата позиция бе формулирано изискване за отбелязване на осезаем напредък в защитата на правата на българското национално малцинство в Албания преди следващата важна стъпка в преговорния процес - провеждането на първа Междуправителствена конференция.


Европейската интеграция на Западните Балкани е дългогодишен външнополитически приоритет на българското правителство, защото сме убедени, че няма как България да е просперираща държава, ако нейните съседни страни не са.


Сред стъпките, които страната ни предприе за активизиране на процеса, са Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, Срещата на върха ЕС-Западни Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, на която бе приета Софийската декларация и Софийският дневен ред с конкретни стъпки за сближаване в региона, решението на Съвета „Общи въпроси“ на 26 юни 2018 г. под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева за даване на зелена светлина за преговори с Албания и Република Северна Македония, съвместните чествания на исторически събития в София и Скопие, както и съвместното председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес.

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg