online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СРЕЩАТА НА ВЪРХА В БРЮКСЕЛ ПРОДЪЛЖАВА

19 Юли 2020г.
19 юли 2020 г.

Лидерите на ЕС продължават срещата си на върха в Брюксел. Лидерите на 27-те страни - членки ще се съберат отново, съобщи говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс.

Поредният ден от срещата на върха на лидерите на ЕС трябва да спомогне за постигане на съгласие по отношение на безпрецедентно високия бюджет от 1,074 трилиона евро и за фонда за възстановяване от епидемията от коронавируса на стойност 750 милиарда евро.

По време на проведените дискусии проличаха острите разногласия по въпросите как тези огромни суми да се изразходват и при какви условия.

Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата. Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето и на бюджета, и на плана, ако механизмът бъде приет. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпускането на средства от фонда за възстановяване. Премиерът Джузепе Конте предлага тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство. 

Очаква се да бъдат представени нови предложения в опит за постигане на компромис по плана за възстановяване от коронавируса, който се блокира от т.нар. "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще докладва тези предложения първо на малки групи страни, а след това пред всичките 27.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg