online media | онлайн медия

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ИСКА УЛИЦА "СЪБОРНА" ДА СТАНЕ ПЕШЕХОДНА ЗОНА. РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ИДЕЯТА ЗАПОЧВА ПРЕЗ ЛЯТОТО

16 Май 2020г.
Кметството на столицата има намерение да преобразува улица "Съборна" в пешеходна зона. Предложението идва от Главният архитект - Здравко Здравков, подкрепен от заместник - кмета по транспорта Кръстев, общинския съветни Бонев и районния кмет на "Средец"  Трайков. 

Според идеята ще бъде забранено преминаването на МПС и ще бъде премахната синята зона в участъка от площад "Света Неделя" до улица "Цар Калоян" и от "Леге" до "Княз Александър Първи".

Ще бъдат поставени кашпи с цветя и пейки, а така също ще бъдат освежени с боя и уличните стълбове. Всички усилия са подчинени на акцента да бъде подобрена градската среда. 

"Най-добрата част от града, която може да се превърне в истинската търговска улица в момента е затисната с толкова много паркирали автомобили. Когато върнем града обратно на хората, средата ще стане много по-добра с нови места за сядане", посочи Главният архитект  на столицата. 

Проектът е възложен на общинското предприятие "Софияпроект". 

Желанието на общинарите е да се подобри пешеходното движение и велосипедния спорт. 

Според общинския съветник Борис Бонев "Съборна" ще се отвори за пешеходци, за градски и културен живот, както и за възможността удобно и безопасно пешеходците да разглеждат всички исторически забележителности наоколо. 

Така ще бъдем в резонанс със световната тенденция за осигуряване на повече публични места за гражданит, за да може да се присъства на открито и същевременно да се спазва социалната дистанция от над метър и половина. 

Очаква се проектът за улица "Съборна" да бъде публикуван в интернет и да бъде даден десет дневен срок за коментари по него, след това трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. 

По план на Главния архитект очаква старта на реализацията ще започне преди началото на лятото.

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg