online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Спомен за големия певец и артист Веселин Дамянов

21 Юли 2020г.
Спомен за големия певец и артист Веселин Дамянов
Красимира Йорданова, БНР

Веселин Дамянов беше великолепен български певец и актьор - вероятно много от слушателите го помнят от изявите му в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, на чиято сцена е повече от 30 години. Но неговата дейност е многостранна - той е великолепен камерен певец, пее и Моцарт, и Жилбер Беко, има изяви и на оперната сцена, и още, и още. Поводът да си спомним за него е 95-годишнината от неговото рождение на 15 юли 1925 г.

Роден е в Свищов - потомък е на опълченеца Иван Балкански-Комитата. От малък се изявява на сцената - като дете участва в оперетката на Маестро Атанасов „Самодивско изворче“. Като гимназист учи пеене при Георги Златев-Черкин, с него продължава обучението си и в Музикалната академия, но завършва и Френска филология в Софийския университет. В казармата го вземат за солист на Ансамбъла на Българската армия и 7 години той пътува из цяла България и в много страни, включително и в Китай. Изявява се на няколко младежки фестивала - в Прага, Берлин и Будапеща, и е удостоен с почетни награди.

Владеенето на френски език му помага да включи в репертоара си шансони - той е първият изпълнител у нас на песните на Жилбер Беко. От 1955 г. е солист на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“. Повече от 50 са ролите, изпълнени от него - от дебютната на Принц Кадор от операта на Адам “Ако бях цар“, до героите от оперетите на Офенбах, Калман, Лехар, Супе, Щраус, Лопец, Дунаевски, Парашкев Хаджиев, Виктор Райчев, Жул Леви и др.

Веселин Дамянов има много красив, въздействащ баритонов глас и впечатляваща осанка на сцената, изискан вкус при изграждането на ролите, има чар. Не по-малко впечатляващ бе и с изявите си като камерен певец - той изпълнява предимно френски и руски репертоар, но не са му чужди и творбите на Моцарт, Григ, Шуман, Шуберт, пее много музикално, с безпогрещно чувство за стил. Изпълнява песни на шест езика. Гостува в Германия, Франция /даже два сезона е солист на операта в Лион/, Австрия, Дания, Италия, Испания, Швеция, Белгия, бившия СССР, Гърция, Швейцария, Полша, Канада и др.

Веселин Дамянов е известен и с това, че изпълнява песенен репертоар на есперанто - език, който владее до съвършенство. Не случайно той е поканен през 1974 г. да участва в концерта на 59-ия световен конгрес на есперантистите в Хамбург. Той превежда и адаптира песни на есперанто, композира няколко песни за 100- годишнината на движението.

Веселин Дамянов умира внезапно през 1986 г., само на 61 години.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg