online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Спекула с антигенни тестове на Летище “София“! Докога прокуратурата ще мълчи?

3 Февруари 2021г.
Спекула с антигенни тестове на Летище “София“! Докога прокуратурата ще мълчи?
Автор: Маргарита Димитрова, журналист

Може ли една стока да се продава 250 процента по-скъпо от средните обичайни нива?

Не може, ще кажат икономисти, защото цената се определя от пазара, който у нас е свободен.


Но ако отделиш една пазарна ниша за един или двама играчи какво става тогава? Тогава те си разиграват коня както си искат на гърба на потребителите. 


Това се получава с антигенните тестове на летище „София“. Средната цена на такъв тест в лаботариите у нас е 30 лева. Пътниците на столичния аеропорт обаче плащат по ....75 лева, т.е. цели 250% повече.


Казусът е следният:
 Холандия изисква при вход в страната два теста – писиар, направен до 72 часа преди началото на полета, и антигенен - до 4 часа преди излитането на самолета. 


Тестовете трябва да са направени от лицензирана лаборатория. Т.е. не можеш да купиш антигенния за 23 лева от аптеката и да го направиш сам пред погледа на граничния полицай.


На летището са пуснати няколко определени фирми, които добре реализират предоставената им възможност – продават услугата „антигенен тест“ срещу 75 лева на пътник. Два пъти и половина по-скъпо от средната цена на пазара.


Ми то и кафето там е многократно по-скъпо, какво толкова? Само че никой не е задължен да пие кафе преди полет. Но е длъжен да си направи тест.  Т.епазарът е сигурен и резервиран за който е успял да се намърда там


Без търг, без конкурс, без правила...


Няма и изрично разпореждане от здравното министерство за подобни казуси. Някакси всичко се случва пред разсеяния поглед на министъра на здравеопазването. Защо да се намесва – става въпрос за отношения между частни оператори?! 


Светът и в частност България живеем в тежко време на пандемия.


Мнозина сравняват ситуацията с война. Затова приемаме, че сме в извънредно положение, при извънредни ограничения, изобщо съществуваме извънредно. 


Как е възможно тогава държавните власти да нехаят, когато пред очите им се вихри спекула? В началото с маските, вчера с лекарствата, днес с тестовете...Утре може с хляба....


Защо все още не са се самосезирали Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията?


Само ще припомни, че миналата пролет прокуратурата започна дело за маски срещу търговец, който ги предлагаше по 10 лева.


За улеснение на властите прилагаме и касова бележка от летище „София“ . Там ясно се вижда платената сума от 150 лева за два теста, както и името на фирмата, която работи на тези цени. 

Спекула с антигенни тестове на Летище “София“! Докога прокуратурата ще мълчи?
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg