online media | онлайн медия

СОЛИСТИ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И ДОЛОРА ЗАДЖИК СЪТВОРИХА СВОИ МУЗИКАЛНИ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ ОБОРИЩЕ 5

1 Октомври 2019г.
Автор: Иван Върбанов

София, 29.09.2019 г. | Оперната Гала на солисти на Софийската опера и звездата на Метрополитън опера - Долора Заджик, се превърна в уникално ексклузивно музикално събитие, което се състоя в съботната вечер на 28-и септември и бе предназначено за отбрана публика в арт-пространството на ГАЛЕРИЯ ОБОРИЩЕ 5.

Директорът на Операта Пламен Карталов бе замислил това преживяване като симбиоза на изкуствата. Затова заведе българските оперни звезди и дивата Долора Заджик във ВИП арт-пространството на ул. "Оборище" 5, където първите гласове на България допълниха експозицията от платна и скулптури със своите цветни музикални портрети, картини и ескизи. Творбите, изтъкани от звуковите багри, силата на превъплъщенията и емоционалните трептения на певците, отпечатаха своя резонанс и проектираха в сетивата на присъстващите зрители ярки оперни пана, изваяни в резултат на творческите търсения в лабораторното взаимодействие между Заджик и колегите й от Софийската опера.

Маестро Пламен Карталов направи един голям подарък за артистите и публиката. Директорът на Операта заслужава нашите адмирации, защото покани и осигури присъствието на голямата вердиева певица Долора Заджик в България, а после я срещна не само с българската публика, но й предостави време и възможност за творческо единение със солистите от Националната опера.

Пожелалите да бъдат в творческа симбиоза с маестра Заджик, да обменят знания и опит с легендарната певица, да споделят като колега с колега посоките на творческите си търсения, да поискат да научат повече един от друг за красивото белкантово пеене, да изповядат стремленията и посоката на следващите си мечти и крачки - като част от пътя към съвършенството, всички те написаха кодата на тази знакова среща, превърнала се в паметно музикално преживяване.

Гласовете на първите певци на Операта озариха с красотата, мощта и енергията си безупречно реставрираната тържествена зала на бившата музикална гимназия, намираща се на култовата улица "Оборище" 5, превърнала се днес в красиво и бляскаво арт-пространство за ценители. Залата на ВИП арт-пространството на ГАЛЕРИЯ ОБОРИЩЕ 5, която има чудесна акустика и тепърва ще организира и привлича знакови творци в областта на музиката и изкуството, бе точното място за концерт от този ранг.

Светлината в изпълненията, полетът и зарядът от експресия бяха в пълен унисон с платната и фигурите, изразяващи силата на Истината на един вечен дух - Махатма Ганди, в сегашната 2019-а година, когато светът чества Годината на Великата душа.

Концертът успя да вплете силата на посланията на оперните сюжети с всемирните идеи и ценности в единното усещане за вечност и непреходност на изкуствата. Събитие, което ще бъде трайно запечатано в съзнанието и сърцата на привилегированите присъстващи и заради примера за духовна аскеза, която струи от неспокойния и търсещ дух на творците в следването на голямата Истина и стремежа към съвършенство.

Долора Заджик - покорила света като вокален ураган на сцената с несравнима драматична мощ, осветяваше през дните на престоя си у нас всички с пламъка на професионализма си, безусловното себеотдаване и провиждането отвъд границите в оперното изкуство и висините на вокалното майсторство.

С благодарност за това незабравимо преживяване към: Атанас Младенов, Гергана Русекова, Цвета Сарамбелиева, Хрисимир Дамянов, Габриела Георгиева, Александрина Стоянова, Стефан Владимиров, Радостина Николаева, Бисер Георгиев, Лилия Кехайова, Даниел Острецов, Милен Станев.

И с особена почит към Долора Заджик и Пламен Карталов!

Талантът Ви създава Светлина!

 The News BG Reporter
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg