online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СЛЕД ПАНЧАРЕВО И КИНОЦЕНТЪРА, СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ ЩЕ ИГРАЕ В ЦАРИ МАЛИ ГРАД

26 Август 2020г.
След като игра на езерото Панчарево и в Киноцентър "Бояна", Софийската опера и балет ще представи фестивал, който е озаглавен „Портал на два свята“. Той ще се проведе от 29-ти август до 7-ми септември 2020 г. Ще бъде ситуиран на късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Това съобщи за Нюз БГ Репортер г-жа Галина Минчева - ПР на Софийската опера и балет.

Проектът се реализира в партньорство с Община Самоков, Спа комплекс „Белчински извор“ и Археологически музеен комплекс Цари Мали град - село Белчин.

Това е шестата сцена на Софийската опера и балет за Летен сезон 2020. Тя се мотивира като локация с идеята да бъдат намирани нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети. "Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина точно отговарят на обстановката на действието в либретото", подчертава Галина Минчева.

Фестивалът ще бъде открит на 29 август, от 19:30 часа с определяната от публика и критика като „най-българската опера“ „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, чието действие се развива през далечната, отговаряща на либретото 1361 г., високо на баирите край Самоков.

Диригент ще бъде Жорж Димитров, сценографията е дело на Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова.

На 30-ти август, от 19:30 часа ще бъде представена операта «Кармен» от Жорж Бизе, режисьор е директорът на Операта - Пламен Карталов.

На 3-ти септември почитателите на балета ще видят спектакъла „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис, хореография – Лорка Масине.

В рамките на първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ на крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл - „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф, който ще се играе на 4-ти септември. Хореографията е дело на Фреди Франдзути – директор на Balletto del sud – Лече.

В три поредни вечери: на 5-ти, 6-ти и 7-ми септември ще бъде представен мюзикълът „Mamma Mia!“ с песните на легендарните шведи от ABBA, създадени от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg