online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СЛЕДИЗБОРНИЯТ ШАХ ПРОДЪЛЖАВА, КОЙ ДВИЖИ ПЕШКИТЕ?

8 Април 2021г.
СЛЕДИЗБОРНИЯТ ШАХ ПРОДЪЛЖАВА, КОЙ ДВИЖИ ПЕШКИТЕ?
Автор: Иван Върбанов
08.04.2021 г.

Един се крие и не казва какво ще прави.
Друг обявява, че ще бъде задължително в опозиция.
Трети се заканва с кой и какво няма да направи.

Явно е, че сме в нов политически цикъл, в който ще има пренареждане на пъзела.
Не само, защото Пеевски излезе от медии и листи, а ДПС има сравнително нисък резултат.

Като казах медии, някак незабелязано мина новината, че правителството раздаде милиони - на БНТ, и на БТА.
БНТ взе 20 милиона за гасене на просрочени задължения.
БТА - впечатляващата сума от 2,750 млн. лв., за да направи съдържанието си безплатно - с текст, картина и звук.
Вестник "Труд" реши пък да вземе интервю от Божков. Журналистката, която записа около 30 минути видео стрийм, смело и безразсъдно констатира в разговора, че нищо не била разбрала за хората в листите. Бизнесменът и лидер на "Българско лято" контрира: "Ами ние не сме ги крили. На Вас Ви беше забранено да питате, явно!", визирайки екипа на вестника.

Факт е, че цялата кампания мина в социалните медии, които пък от своя страна дават огромната свобода и необятност за лансиране на послания, идеи и всякакъв вид комуникация. Наистина без ограничения и цензура - и от гледна точка на време, и от гледна точка на съдържание, аудитория, цензура и т.н.

Изненадващо, след като Борисов предложи мир и общ експертен кабинет, ден по-късно обяви, че няма да бъде народен представител и се отказва от имунитета си?! Какво се крие зад това решение?

Дали ще играе за Президент, ако допуснем, че е осъзнал, че няма и не може да бъде министър-председател отново, независимо от мандата, конфигурацията и вида на коалицията.

Не допускам, че ще се оттегли от всички постове и усладената власт.

Ако обаче продължава да лансира идеята за Велико Народно събрание, бихме могли да допуснем, че може да се заиграе с идеята за президентска република - теза, от която лично би се облагодетелствал и която би била логична стъпка в развитието му - от негова гледна точка и етапи на развитие.

Оттегляне без бой от всичко, засега ми изглежда нелогично и немотивирано.

И понеже Борисов нападна своите опоненти, Корнелия контрира: "Борисов да си гледа партията и да се отговори защо не може а управлява повече!". Ето точно какво каза червената лидерка: "Борисов преди да говори за БСП да си гледа неговата партия. Защо след 11 години управление и еднолична власт се докара дотам, че дори с целия държавен ресурс, с излетите милиарди и брутално накупени гласове не може да управлява повече и да мръдне в парламента без гласовете на поне още две партии. Ние сме падали и на по-малко депутати и сме се изправяли. И сега ще се изправим!". Стана ясно, че през уикенда Нинова ще направи совалка и ще съветва с общински и областни председатели и местни структури, за да търси формулата на поведение и решение.

"Изправи се! Мутри, вън!" се пропука. Дали някой ги сготви или от неопитност - предстои да видим във времето дали ще има още нови изцепки на политическите инженери от задкулисието, които умело биха провокирали обстоятелства и ситуации, за да "сложат на шейната" всеки опонент на статуквото. И така, адвокат Хаджигенов се изцепи в ефира на БНТ, че би "се жертвал" да стане министър в правителство с мандат на партията на Слави, та дори и подкрепено от БСП, ДПС и ГЕРБ.

О, Боже - Манолова и Дончева изригнаха с пресконференция, че Хаджигенов изразява лично мнения и подхвърли ултимативно, че адвокатът може да не е част от парламентарната им група. Поясни, че пазарлъци няма да се правят с никого на никаква цена.

 ... За сега ..., добавям аз, имайки предвид политическата история в последните 10 години. Справка - парламентарната група на Бареков.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ свиква Национално събрание на 11-ти май, за да се избере ново ръководство на партията. ЩЕ бъдат освободени зам.-председателите на партията и ще се избират нови членове на Изпълнителната комисия.

И понеже изборите минаха, а КОВИД 19 изчезна, или поне вече не ни е нужен, в контекста на вота, изведнъж министър Ангелов пусна заповед, че се отваря и че започва либерализиране на налаганите рестрикции.

С една дума, по всичко изглежда, че следизборният шах продължава.

Прегрупиране, премисляне, стратегии.

Но, за всички е ясно, че се чака каква ще е поръчката от кукловодите на процесите.

Защото в тази игра на шах, получените проценти и аритметиката на конструкции и модели не дават един и същи резултат.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg