СИНЕЛИБРИ 2024 ОТБЕЛЯЗВА 10-ГОДИШНИНАТА СИ, С ФОКУС - ПОЕЗИЯТА

26 Юни 2024г.
СИНЕЛИБРИ 2024 ОТБЕЛЯЗВА 10-ГОДИШНИНАТА СИ, С ФОКУС - ПОЕЗИЯТА
Миглена Дамянова - София, 26 юни 2024 /

Десетото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри тази година заточва на 10-ти октомври.
Мотото е "Поезия безкрай".
До 3-ти ноември почитателите на седмото изкуство ще видян най-новите кинематографични шедьоври, окрилени от необозримия свят на литературата, този единствен по рода си филмов форум, който вече има предана публика от всички възрасти, ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Визията на 10-ото Синелибри 2024 е вдъхновена от богатия идейно-тематичен и художествен заряд на програмата. Фестивалът отдава почит на корифеите на поетическото изкуство, на които дължим незабравими трепети и полети на духа. Сред тях - най-великият френски поет от епохата на Ренесанса - Пиер дьо Ронсар, роден преди 500 години и провъзгласен от съвременниците си за „Принц на поетите“; прочутия чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години; безсмъртния мексикански поет, есеист и Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години; гениалния ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години; екстравагантния Джордж Байрон, отлетял преждевременно от този свят преди две столетия...

През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев – творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния.

Синелибри търси упования в поезията!
И като съпротива срещу еднообразието и крехкостта на живота, като „отдих за окованата фантазия“.
Най-вече в поезията като необятност и свобода, за която толкова жадуваше Пол Верлен, поетът „невинен като птиците“ (както го виждаше Борхес), от чието рождение тази година се навършват 180 години.

Синелибри 2024 празнува симбиозата между поезията и съня, изкуството и живота, духовното и материалното, надеждата и отчаянието.
Затова и фигурата в центъра на изображението, своеобразно сърце от протегнати ръце и длани, прилично на разлистена книга, символизира неизтощимия човешки порив.
Чувството за общност и споделеност окриляват надеждата за едно по-хармонично бъдеще.
И да, кодирано е убеждението, че единството извира от многообразието, от примиряването на различията помежду ни. Че пламъчето на живота, любовта, мирът са невъзможни без приемане на другостта, в която се съдържа толкова много красота, стига да имаш очи за нея.

Със сигурност поезията няма граници, защото човешките пориви и въжделения са безкрайни, а те намират своя синтез в изкуството.

Мотото „Поезия безкрай“ препраща и към едноименния филм на Алехандро Ходоровски, същински киночародей, чиито сюрреалистични откровения пленяват или отблъскват, но никога не оставят зрителя безразличен.

Ако се вгледаме, можем да забележим, че крилете във фигурата са недвусмислена препратка към знаковата творба на Вим Вендерс „Криле на желанието“.

Доколкото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието.

Приложената визия, генерирана с помощта на AI, е продукт на оригиналната дизайнерска дарба и свежите идеи на Радослава Боор, която майсторски интегрира в проектите си новите технологии.

НА ДОБЪР ЧАС!
Сподели

Коментари

Изпрати