online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СИНДИКАТИТЕ В БТА ПОИСКАХА КИРИЛ ВЪЛЧЕВ ЗА СВОЙ ШЕФ?!

15 Януари 2021г.
Иван Върбанов
София, 15 януари 2021 г.


Ново 5! Синдикатите в Българската телеграфна агенция /БТА/ взеха, че се обединиха, написаха писмо и изразиха подкрепа за журналиста и адвокат - Кирил Вълчев , който трябвало да стане техен шеф.

Законът повелява до днес - 15-ти януари, народните представители да номинират име за генерален директор на БТА.

Не - синдикатите!

В писмо до председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по културата и медиите и председателите на всички парламентарни групи синдикалните организации заявиха желанието си в рамките на тази процедура те да се обединят около името на Кирил Вълчев за нов генерален директор на БТА, като личност с безспорен професионален опит, запознат със спецификата на агенционната журналистика. Той е човекът, който ще бъде мотор за развитието на БТА и свързаните с това необходими промени в Закона за БТА, пишат от синдикалните структури на СБЖ, КТ "Подкрепа" и КНСБ в Агенцията. Добавят, че избирането на Вълчев ще е гаранция за приемственост в управлението. 

Кирил Вълчев вече очерта визията си за развитие на БТА, в която основен акцент е това произвежданата информация да бъде абсолютно безплатна. Това означава, че Агенцията трябва да бъде достатъчно финансирана, за да не бъде принудена да продава емисиите си, за да генерира компенсаторни приходи. И още: да се разкрият нови кореспондентски пунктове в стратегически градове и столици на държави по целия свят. Вълчев към момента е юридически съветник на БТА.

Дали ГЕРБ ще прегърне номинацията за кандидат на синдикатите или ще предложи и друг състезател, за да има конкуренция?

Сред вероятните имена би бил например доц. Георги Лозанов, който сега е директор на дирекция в БТА.

Вероятно група претенденти за ръководни постове в медиите биха се присъединили за участие в надпреварата, сред които вероятно: Валерий Тодоров, Иван Гарелов, Иво Инджев, Уляна Пръмова, а защо не и сегашният и.д. Генерален директор Борислав Чалъков, или завеждащият "Вътрешна информация" Борис Хамалски, бившата главна секретарка на медията - Евелина Андреева и други. БТА-нците имат свое специфично чувство за общност и биха били доста прецизни, но и придирчиви към фигурата на следващия ръководител на Агенцията, както и към начина на неговото назначаване: спускане с парашут, пришиване, естествено инкорпориране, издигане измежду логичните кандидати с агенционна кариера.

Ясно е, че във всяка от водещите парламентарни групи има партийно подходящи кандидатури и близки журналисти, които биха могли да бъдат номинирани и със сигурност ще изглеждат подходящи за поста. 

Какво на практика ще реши мнозинството и дали това ще бъде очаквана и логична кандидатура - предстои да видим.

Моето усещане е, че новият генерален директор ще бъде съвсем неочаквано за всички име от гилдията, с авторитет и кариера. Ще бъде от близкия кръг на Максим Минчев, негов съмишленик, демократ, с широк поглед и богата култура.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg