online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СЕДЕМ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНР

5 Декември 2019г.
Автор: Иван Върбанов

В 17 часа на 5-ти декември изтече срока за подаване на документи на кандидатите, които искат да се включат в надпреварата за поста Генерален директор на БНР с мандат 2020-2023 година. 

В Съвета за електронни документи са постъпили заявления и стратегии от двама бивши генерални директори: Александър Велев и Валерий Тодоров, от настоящия и.д. радиошеф – Антон Митов, от екс-директора на Радио София – Митко Димитров, от Антон Балтаков и от две дами: Жени Гаджалова и Даниела Манолова. 

Александър Велев се прочу с кризата в БНР, породена от спора с Музикаутор. Обществената медия трябваше да се откаже за определен срок да излъчва българската авторска музика. Преди седмици Върховният административен съд отмени санкциите на КЗК и отсъди в полза на дружеството за колективно управление на авторски права. 

Валерий Тодоров бе два мандата начело на Старата къща. Счита, че управлението ми е било успешно. Имаше благословията на президента Георги Първанов и пълната подкрепа на Вежди Рашидов, който присъства на откриването на мултимедийната платформа – Радио Бинар. Бойко Борисов пък лично посети новооткритата регионална радиостанция в Бургас. Дългогодишен кореспондент в Москва, открива регионалните радиостанции на БНР в София и Видин. Валерий Тодоров е с успешна журналистическа кариера в печата, радиото и телевизията. 

Митко Димитров, който в момента е служител на МО, е сред младото и амбициозно поколение, което има визия и устрема да поеме кормилото на обществената медия. Димитров показа определени умения по време на управлението на Радио София, но и получи доста критики, свързани с отпадането на Емил Янев и Кин Стоянов от ефира и назначения на близък кръг. 

Даниела Манолова е кадър от програма „Христо Ботев“ на БНР и продуцент и драматург в „Радиотеатъра“. Тя се включи в конкурса за генерален директор, когато той бе спечелен от отстранения в последствие фаворит на СЕМ - Светослав Костов, след кризата със спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ и свалянето на Силвия Великова от ефир. Част от нейната визия е бързата радиожурналистика, хибридното радио, нов тип програма за култура, дългосрочна стратегия към децата.

Жени Гаджалова, бивш Главен счетоводител на БНР, също бе сред кандидатите за поста и в предишния конкурс. 

Сегашният изпълняващ длъжността Антон Митов бе част от екипите на покойния вече Радослав Янкулов – когато оглавяваше Радио България, и на Александър Велев – в чийто мандат зае поста шеф на „Златния фонд“ на БНР, има синдикална дейност по линия на КТ „Подкрепа“. В БНР е от 1977 година, като е свързан основно с програма „Христо Ботев“. Бил е водещ на „Как си ти“, „Хоризонт на вълните на младостта“ и други. Той бе консенсусната фигура, посочена от колегията и синдикатите в БНР, която да заеме овакантения пост на генерален директор до обявяването на конкурса. Ползва се с подчертано довери и от журналистите в „Христо Ботев“. 

На 8-ми януари СЕМ ще обяви кои от кандидатите ще бъдат допуснати до надпреварата. Изслушванията ще се проведат на 20-ти  и 21-ви януари 2020 г., а новият титуляр за генерален директор на БНР ще бъде обявен на 22-ри януари 2020 г. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg