The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

СВЕТИЯТ СИНОД ИЗБРА КОНСТАНТИЙСКИЯ ЕПИСКОП ЯКОВ ЗА НОВ ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ

25 Октомври 2020г.
СВЕТИЯТ СИНОД ИЗБРА КОНСТАНТИЙСКИЯ ЕПИСКОП ЯКОВ ЗА НОВ ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ
По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, на 25 октомври 2020 г. в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил” в София се проведе каноническият избор за нов Доростолски митрополит, информираха за Нюз БГ Репортер от Българската Патриаршия.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ръководи избора, а в него участваха Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Верикопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Видински Даниил. В избора не участва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Светейшият патриарх се обърна със слово, в което припомни за проведените на 18 октомври т.г. епархийски избори и оповести решението на Св. Синод за провеждане на канонически избор на нов Доростолски митрополит.

"Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Доростолския епархийски престол", каза в своето обръщение патриарх Неофит.

Първо Българския патриарх, а след това и митрополитите – членове на Св. Синод, след взимане на бюлетина, молитва към Бога и поклонение пред св. Евангелие вписаха своя избор. Всеки един от митрополитите вземаше бюлетина от Светейшия патриарх и влизаше в св. олтар, за да даде своя глас.

След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 13-те подадени редовни бюлетини Българският патриарх Неофит огласи следния изборен резултат:

Общо подадени бюлетини - 13 от 13 гласували членове на Св. Синод.

Общо 11 гласа "ЗА" това нов Доростолски митрополит да бъде Константийски епископ Яков.

Вторият кандидат за Доростолската митрополитска катедра Велички епископ Сионий получи 1 глас.

Подадена бе и празна бюлетина от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх Неофит от името на Св. Синод прогласи Константийски епископ Яков за канонично избран Доростолски митрополит. Светейшият патриарх пожела на новия митрополит дълголетие, духовни сили и Божия помощ във всяко едно негово начинание.

"Ние добре го познаваме и твърдо вярваме, че със своето служение той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастир на всечестния клир и богоспасяемото паство, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Доростолска епархия, доброплодно ще светителства през времето на своето служение и всякога ще бъде в единство и съгласие с Върховната църковна управа - Светейшия патриарх и Св. Синод, възлюбен в Господа наш събрат", каза патриарх Неофит. Изпято бе и многолетствие.

Архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, извести двамата епископи, които се черкуваха в Патриаршеската катедрала, за проведения избор и съобщи на Константийски епископ Яков, че е канонично избран за Доростолски митрополит.

Множество православни християни поздравиха новия митрополит и му пожелаха дълголетно и благодатно служение.

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Доростолски митрополит Яков

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ,

Следвайки определенията от Устава на нашата света Българска православна църква – Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия Синод, от днес Вие сте канонично избран архиерей на светата и богохранима Доростолска епархия и член на Светия Синод. Приветстваме Ви с добре дошъл сред нас и всесърдечно Ви желаем крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще, като единомислено молим Всеподателя да Ви укрепва и упътва във всички Ваши бъдещи трудове в полза на светата Църква, с които ще имате възможността да доукрасите изминатия досега от Вас християнски и монашески път.

На древния и високо прославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол Вие наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, но вярваме, че преди всичко ще се ръководите от онзи вечен и неизменен образец на пастирството в Църквата, оставен ни от Самия наш Господ Иисус Христос и от който са се ръководили както Неговите свети Апостоли, така и всички изрядни отци, учители и пастири в двухилядолетната мъченическа история на Църквата, „която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28).

Свещеноначалието, клирът и Божият народ на светата ни Църква Ви познават като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на светата ни Църква. Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия Вие няма да жалите сили и способности, но с Божията помощ и по молитвите на Божията майка и на всички наши небесни застъпници ще продължите да работите с радост и христоподражателна ревност на Божията нива – в изпълнение на нашата обща апостолска, духовно-просветителска мисия сред богодарувания ни народ, в изграждането на Църквата, която е „стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15).

Нека в предстоящата Ви архипастирска дейност всякога да се радвате на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия, която по Вашите молитви и под Вашето духовно-просветно и църковно-административно ръководство да възрасне още повече в Господа, принасяйки много и богат плод. Нека под Вашите отечески грижи тази древна и славна епархия, украсена от подвига на безброй знайни и незнайни мъченици и изповедници на спасителната православна вяра, която в миналото е била удостоена с честта да бъде и български патриаршески престол, да възраства „от слава в слава“ (2 Кор. 3:18), като пример и образец в следването на Христа.

С тези благопожелания и с уверението, че в митрополитското Ви служение Вие ще се радвате винаги и на любовта и подкрепата на всички Ваши събратя – митрополити от Светия Синод, днес всички ние от сърце Ви казваме: „На добър час, Високопреосвещени владико“!

По молитвите на Пресветата Богородица, на славните Доростолски мъченици и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Бог да Ви укрепва в архипастирското служение!

За много и благословени години!

Биография на Доростолския митрополит Яков

Доростолският митрополит Яков (Росен) Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. След завършване на средното си образование през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира.

Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.

На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за "Константийски епископ" и на 20 декември с.г.,Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за ІІ-ри Викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до 25.10.2020 г., когато е канонически избран за Доростолски митрополит.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg