online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

РУМЕН РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВТОРИ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ С ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА ЙОТОВА

2 Февруари 2021г.
РУМЕН РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ВТОРИ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ С ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА ЙОТОВА

Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов


Президентът Румен Радев артикулира ясно и обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат като президент на Република България. Заедно с Илияна Йотова - като вицепрезидент. Формата на издигане на кандидатурата на двата ще бъде ясно оповестена и то във времето на законоустановения срок. "Ранният анонс ще даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи. Това ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата", дебело подчерта Радев.

Изявлението идва в ден, когато честваме паметта на жертвите на комунистическия режим.

ПРОМЯНА НА ДНЕШНИЯ ВЛАСТОВИ МОДЕЛ И МОДЕРНО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ

„Ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България“, заяви още държавният глава Румен Радев. 

Държавният глава посочи като най-важната непосредствена национална цел - укрепването на държавността. "Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението."


„България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Без укрепване на държавността, всякакви нови управленски конфигурации и техните политики са обречени на провал, а страната ни ще продължи да заема последните места по стандарт и качество на живот в ЕС", обяви от Гербовата зала държавния глава.


МУТРИ ВЪН!

„2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце", посочи президентът.

Според Радев парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата: дали са приемат или отхвърлят днешния модел на властта. Определи я като еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

ВЛАСТОВИЯТ МОДЕЛ ВОДИ ДО РАЗПАД НА ДЪРЖАВНОСТТА

Радев бе ясен в позицията си, че този модел концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. "Този властови модел води към разпад на държавността“, отбеляза Румен Радев.

ИЗБОРИТЕ МОГАТ ДА ВЪЗПРОИЗВЕДАТ ПРАВИТЕЛСТВО НА ЗАДКУЛИСИЕТО 


Изрази прогнозата си, че съществува риск след предстоящите парламентарни избори да се стигне до обичайните пазарлъци между партии, които да доведат до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или друга подобна формулировка.  


КОИ СА ПРОМЕНИТЕ, ОТ КОИТО СЕ НУЖДАЕ СТРАНАТА СЕГА?


 Държавният глава: „Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността, за насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции, за повишаване на производителността, за опазване на природата и развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация.“


ГАРАНЦИЯ ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ И РЕФОРМИ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС


Според Румен Радев са необходими  неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес, както и постигане на висока избирателна активност чрез актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите, 100% машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“, прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“, справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.


И ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО


Радев открои необходимостта и от конституционни и законови промени, с които да бъдат укрепени държавността и върховенството на правото. Те щели да гарантират гражданското участие в държавното управление, независимостта на съдебната власт, ефективно разделение на властите, пресичане на лобисткото законодателство.

Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. 

Да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите


Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на КЗК.

Президентът призова и за гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Президентът и вицепрезидентът предлагат на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности, посочи в изявлението си Румен Радев.


ИЛИЯНА ЙОТОВА: СМЯНАТА НА МОДЕЛА НЕ ОЗНАЧАВА ПРОМЯНА НА ПАРЛАМЕНТАРНОТО УСТРОЙСТВО!

"Следващата страница от „Проектът за България“ и минава през смяната на модела. Смяната на модела не означава промяна на парламентарното устройство на България, а край на политиката на мегафона. Смяната на модела означава държава, в която компетентни и грамотни хора дават реални решения на проблемите, а не подаяния. Държава на отговорните действия, а не на арогантния политически пиар", посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg