online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Росен Бъчваров с коментар за Нюз БГ Репортер: "НАП трайно подкрепя безкасовите плащания!"

6 Февруари 2021г.
Росен Бъчваров с коментар за Нюз БГ Репортер: "НАП трайно подкрепя безкасовите плащания!"
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов
София, 05-02-2021 г.

Директорът на дирекция "Комуникации и протокол" на Националната агенция за приходите - г-н Росен Бъчваров, отговори на въпроса ни по изложен казус в репортажа: "Можеш да платиш с банкова карта, ама ако пазаруваш над 5 лева" - публикуван на сайта ни тук.

Репортажът ни визираше казус, установен в съвместна проверка, при който търговец на малко магазинче в центъра на София - на бул. "Янко Сакъзов" № 32, бе обяснил на клиенти, че не могат да заплатят закупената от тях стока с банкова картазащото оборотът не е над 5 лева.

Репортерският ни екип установи, че става въпрос за магазин "КАФФА", който се стопанисва от Николай Златков - МОЛ на фирма "КАФФА ОЙЛ ЕООД".

 Въпросът към г-н Росен Бъчваров от НАП бе:

ИМА ЛИ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ЗА ИЗИСКВАНЕ ОТ ТЪРГОВЦИТЕ НА МИНИМАЛНИ ЛИМИТИ ПРИ ПЛАЩАНЕ С БАНКОВА КАРТА ПРЕЗ ПОС- УСТРОЙСТВО?

Ето и коментарът на директор на дирекция "Комуникации и протокол" на НАП - Росен Бъчваров:

1. НАП трайно подкрепя безкасовите плащания, които еднозначно се свързват с по-нисък данъчен риск. Съществува и специално данъчно облекчение за граждани, които плащат безкасово (вижте чл. 22д ЗДДФЛ), чиято цел е да се насърчат този тип транзакции.
2. Данъчното законодателство в България не регулира процесите по картови плащания освен общите изисквания при тях за издаване на фискален бон.

3. Правилата за използване на ПОС устройства са определени на индивидуално договорно ниво между търговеца и съответния платежен оператор/ банка. Договорните им отношения уреждат взаимните права и задължения, включително дължимите от търговците такси.

4. Условията за плащане на ПОС терминал в конкретен обект са въпрос на условията по конкретната търговска продажба.

В заключение г-н Бъчваров информираче препраща имейла на Нюз БГ Репортер и PRESS BG NEWS AGENCY към колегите от Комисията за защита на потребителите и Асоциацията на банките в България, за отношение по темата.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg