online media | онлайн медия

Ревизоро посети Перник и язовир Студена, иска тотален контрол върху вноса и съхраняването на отпадъците

17 Януари 2020г.
"В Министерски съвет има готови работни варианти, които предстои да бъдат обсъдени с ръководството на общината и област Перник и министрите, ангажирани с решаване на кризата. След ден предстои среща при министър-председателя Борисов, на която ще се обсъждат вариантите за осигуряването на питейна вода за Перник". Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров след среща с кмета на града Станислав Владимиров.  Преди това министър Димитров направи оглед на язовир „Студена“, където се срещна със служители на Басейнова дирекция и РИОСВ, които го запознаха с изпълнението на поставените от министъра задачи.

Попитан за проверките на прокуратурата за отпадъците министър Димитров заяви, че е разпоредил на Регионалните инспекции по околната среда и водите да оказват пълно съдействие. "В този порядък трябва да създадем механизъм, който да е по-ефективен от настоящия по отношение на контрола върху вноса, съхранението и оползотворяването на отпадъци. Това е задача, която ми е възложена от премиера. Затова ще бъде създадена междуведомствена група, която да разработи и да предложи новите мерки за подобряване на контрола. Сегашната система, в която регионалните инспекции сами си издават разрешения и се контролират, показва много пропуски. Стига се до невярна и подвеждаща информация към ръководството на МОСВ. Затова е необходима нова форма на контрол, за която настоява премиерът", каза министър Димитров.

"Замислям се дали да не препоръчам на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешителни за вносни отпадъци, докато не се утвърди тази нова форма на контрол, която ще съгласувам с премиера. Искам всичко, което влиза в България, да е ясно какво е, откъде е и да се носи отговорност. Не мога да заповядам на директорите на регионалните инспекции, които издават разрешителни за вносните отпадъци и осъществяват контрол, но като техен работодател съм сигурен, че ще ме разберат правилно", заяви министър Димитров.
Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg