online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПЪРВА МЮСУЛМАНСКА МОЛИТВА ПРЕД "СВЕТА СОФИЯ" В ИСТАНБУЛ

25 Юли 2020г.
Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Тайип Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

350 000 души се бяха събрали край „Св. София“ за първата мюсюлманска молитва от близо век насам, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след края на церемонията. Беше поставен край на дълбоката болка в сърцата на нашия народ, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш.

Стотици хиляди вярващи от цяла Турция още от преди изгрев слънце започнаха да изпълват района около "Св. София".

Огромно множество хора се беше струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия.
При драконовски мерки за сигурност вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета. Сред чуждите гости бяха емирът на Катар, президентът на Сомалия, премиерът на Правителството на националното съгласие в Триполи Файез ас-Сарадж.

Преди началото на колективната петъчна молитва, която е задължителна за мюсюлманите, президентът Реджеп Тайип Ердоган прочете стихове от главите от Корана „Фатиха“ и „Ал-Барака“.

Ръководителят на Дирекцията по религиозните дела прочете петъчната проповед, озаглавена „Св. София – Символ на Завоюването, Завещанието на (султан Мехмед II) Фатих“ (Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti), държейки сабя в ръка.


Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.През профила си в "Туитър" здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд "Св. София" отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент, в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.
Откриването протича при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма.
Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник.
„Св. София“ е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.
По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес. Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.
На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като минути по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.
По-късно президентът Ердоган посети гроба на султан Мехмед II Завоевателя.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg