online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Путин с изявление относно разполагането на американските ракети в различни зони на света

23 Август 2019г.
Руският президент Владимир Путин направи изявление, след среща с членове на Съвета за сигурност на страната, относно последните американски ракетни тестове. 

Държавният  глава на Руската Федерация заяви, че американската страна, след като се оттегли от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие и с по-малък обсег на действие (Договор за INF), е „развързала ръцете си за разполагане на забранени ракети в различни региони на света“. „Единствената цел на САЩ беше да прикрие действията, извършени  в нарушение на Договора за INF , както и главното им намерение да се освободят от ангажиментите на съглашението “, каза Путин.

По думите на руския президент САЩ са започнали пропагандна кампания за предполагаемо  неспазване от страна на Русия на условията на това споразумение, но Москва е имала информация много преди това за продължаващите разработки от американската страна по оръжията, забранени от този договора.

В този контекст, Владимир Путин възложи на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи да анализират нивото на заплаха и да предприемат мерки, за да реагират симетрично. Русия, както подчерта държавният глава, ще гарантира едностранно своята сигурност.

Кремъл  и говорителят на президента -- Дмитрий Песков,  определиха изявлението на президента Путин като важно. 

На 18 август американските военни изпробваха наземна крилата ракета с наземно базиране. Впоследствие стана известно, че това е „сухоземна“ версия на ракетата „Томахоук“ („Tomahawk“), която попада под ограниченията на Договора за INF.  Изпитанието от страна на САЩ на такова оръжие е първото след официалното прекратяване на договора от началото на август. Освен това е изало учебни текстове и на универсалната пускова установка МК-41.

Договорът за INF, сключен през 1987 г. между СССР и САЩ, не разрешаваше на страните да имат на въоръжение  наземни балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5,5 хиляди километра. Москва и Вашингтон редовно се обвиняваха  взаимно в нарушаване на условията му.

Русия нееднократно е посочвала, че разполагането на такива пускови установки на сушата, в базите за противоракетна отбрана в Румъния, и тяхното предстоящо разполагане в Полша са пряко и съществено, явно нарушение на  Договора за ракетите със среден  и малък обсег на действие. 

Сега възникна въпросът: какво точно ще бъде разположено в Румъния и Полша – системи за противокаректна отбрана или системи за ракетни удари с достатъчно дълъг обсег на действие?

Припомняме, че изпитанията на ракети с горните характеристики – забранени по силата на договора, се проведоха само 16 дни след приключването на денонсирането на двустранния договор, по инициативата и настояването на Вашинтгон. 

Русия, която е разполагала с информация, че САЩ са ангажирани със създаването на такива оръжия  - забранени от Договора за INF, изразяваше в последните месеци нееднократно своите притеснения пред международните си партньори.

Американски политици от много висок ранг заявяват, че разполагането на нови системи може да започне от Азиатско-Тихоокеанския регион. Това би било засегнало интересите на Русия, защото всичко това би било много близко до руските граници.

По отношение на разходите за отбрана, Русия заема скромното седмо място в света след САЩ, Китайската народна република, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония.

Процесът на ескалацията – разработката и разполагането на най-нови оръжия, които нямат аналог в света, започна с едностранното излизане на САЩ от Договора за ограничения на системата за противоракетна отбрана от 2003 г. Така Русия бе принудена и задължена безусловно да обезпечи безопасността на народа и страната си. Федерацията прави това и сега безусловно и ще прави това и в бъдеще.

Владимир Путин заявява няколко пъти, че страната му остава открита и в готовност за равнопоставен и конструктивен диалог със САЩ за възстановяването на доверията и укрепването на мира и безопасността. 

<Нюз БГ Репортер, ред. Иван Върбанов >
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg