online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПУК! #11 Фотокниги на Мартин Пар | The News BG Reporter ®

28 Февруари 2020г.
НЮЗ БГ РЕПОРТЕР
София, 27-02-2020

На 29 февруари ПУК! ще гостува на изложбата „Този малък свят” на британския фотограф Мартин Пар. Той е автор на над сто фотокниги, а 30 от тях ви каним да разгледате в галерия „Синтезис“ между 14:00 и 20:00 часа. По време на събитието ще можете да оцветявате снимки на Мартин Пар от книгата "The Martin Parr Colouring Book", в която най-емблематичните му фотографии са трансформирани в рисунки за оцветяване.

Мартин Пар е един от най-известните документални фотографи и член на агенция „Магнум“. Освен фотограф, той е колекционер на фотокниги, a неговата колекция е една от най-значимите в света. Тя наброява над 12 000 издания, събирани в продължение на 25 години. През 2017 г. е откупена от „Тейт Модърн“. Това свидетелства за нарастващото значение на фотокнигата като медия, за което Мартин Пар има основен принос.

Книгите, които ще покажем, са разделени на няколко групи, които отразяват различните аспекти на работата му.

Между книгите с негови авторски проекти са и две от изданията на "Small World", един от емблематичните му проекти, изследващ световния туризъм. Първото издание на книгата е публикувано през 1995 година, като всяко следващо издание е обогатявано с нови кадри. По време събитието ще можете да закупите каталога на изложбата на Мартин Пар в България - нова версия на "Small World", вдъхновена от рекламната естетика от времето на социализма. Дизайнът му е заимстван от туристически брошури за български курорти, публикувани от „Балкантурист“ през 60-те и 70-те години.

"The Last Resort" е книгата, която привлича вниманието на широката публика към Мартин Пар. Проектът, заснет в работническия курорт Ню Брайтън по-времето на Тачър, бележи прехода му към цветната фотография. След издаването на книгата мненията на публиката и на критиците са силно поляризирани, а Пар е обвинен, че работата му има експлоататорски характер. „Още в началото, когато снимах "The Last Resort", осъзнах че полемиките се отразяват добре на моята кариера. Не търся противоречията на всяка цена, но ги приемам напълно и осъзнавам ролята, която играят” споделя той.

От книгите, на които Мартин Пар е съставител, ще покажем и тритомното издание "The Photobook: A History", над което работи заедно с британския куратор и критик Джери Баджер. Изданието дава един нов поглед към историята на фотографията, а в него са включени над 600 фотокниги, обхващащи периода от началото на XIX век, през радикалните японски фотокниги от 70-те, Модернизма, пропагандните книги, до съвременни книги от последните години.

Книгата "Parrworld" показва колекцията на Мартин Пар от причудливи предмети като часовници със Садам Хюсеин, чипсове със Спайс Гърлс и чинии с кралица Елизабет II. Парадоксално, най-продаваната книга на Мартин Пар "Boring Postcards" не е с негови фотографии. Тя включва над сто пощенски картички с магистрали, мотели и жилищни комплекси от неговата колекция.

Мартин Пар (р. 1952) е британски документален фотограф, куратор, колекционер и съставител на фотокниги. От 1994 той е пълноправен член на агенция „Магнум“, а между 2013 и 2017 е неин президент. Фотографии на Мартин Пар са част от колекциите на множество големи музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

Неговата работа е показвана в над триста самостоятелни изложби по цял свят, включително ретроспективната изложба „Фотографии на Мартин Пар“ (Martin Parr Photoworks) в „Барбикан Сентър“ – Лондон, която пътува из Европа пет години.

Мартин Пар е бил куратор на два от най-значимите фотографски фестивала: Фотографските срещи в Арл (Recontres D’Arles) през 2004 и Фотобиеналето в Брайтън (Brighton Photo Biennial) през 2010. През 2017 фондацията „Мартин Пар“ отваря врати в Бристъл, където се съхранява неговият архив, колекция от работи на британски фотографи, библиотека с над 5000 фотокниги, галерия и книжарница.

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, основана от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Между авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона и Триша Зиф.

ПУК! Благодари на: Галерия Синтезис, Оливие Тюлие, Васил Владимиров, Александър Станишев и Михаил Новаков

Книги включени в събитието:
Martin Parr in Wales (изд.National Museum Wales, 2019)
Space Dogs (изд. Laurence King Publishing, 2019)
Back Then, Toona 1990-1992 (изд. Tartua, 2019)
Only Human (изд. Phaidon, 2019)
ToiletMartin PaperParr (изд. Damiani, 2018)
Small World (изд. Dewi Lewis, 2018)
Return to Manchester (изд. Manchester Art Gallery, 2018)
The Martin Parr Colouring Book (изд. Aperture, 2017)
Cakes & Balls (изд. Anzenberger Editions, 2016)
Real Food (изд. Phaidon, 2016)
The Chinese Photobook: From the 1900s to the Present (изд. Aperture, 2016)
Autoportrait (изд. Dewi Lewis & Xavier Barral, 2015)
Martin Parr by Val Williams, English ed. (изд. Phaidon, 2015)
Bad Weather (изд.Errata, 2014)
The Photobook: A History Volume III (изд. Phaidon Press, 2014)
Life's a Beach (изд. Aperture, 2013)
Martin Parr: The Non-Conformists (изд. Aperture, 2013)
Royal wedding, (изд.Verlhac, 2011)
The Real World (изд. Kaunas Photography Gallery, 2010)
The Last Resort (изд. Dewi Lewis, 2009)
Playas, (изд. RM and Chris Boot, 2009)
Postcards (изд. Chris Boot, 2008)
Objects, (изд. Chris Boot, 2008)
Mexico, (изд. Chris Boot, 2006)
The Photobook: A History Volume II, (изд. Phaidon 2006)
Think of England,(изд. Phaidon, 2004)
The Photobook: A History Volume I, (изд. Phaidon, 2004)
Martin Parr by Val Williams, Italian ed (изд. Phaidon, 2002)
Common Sense, (изд. Dewi Lewis, 1999)
Boring Postcards USA, (изд. Phaidon Press, 1999)
Boring Postcards, (изд. Phaidon, 1999)
Japonais Endormis, (изд. Agnes B 1998)
From A to B, (изд. BBC, 1994)
Home and Abroad, (изд. Jonathan Cape, 1993)

<редактор: Иван Върбанов>
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg