online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Професор Пол Андре Холм обясни причината за нежеланите реакции на AstraZeneca

23 Март 2021г.
Професор Пол Андре Холм обясни причината за нежеланите реакции на AstraZeneca

Нюз БГ Репортер

Причината за състоянието на нашите пациенти вече е открита, казва главният лекар на Rikshospitalet  професор Пол Андре Холм.

Група от лекари в Rikshospitalet, начело с Пол Андре Холм, работи усилено, за да разбере защо трима здравни работници на възраст под 50 години са приети с тежки кръвни съсиреци след приема на ваксината AstraZeneca.

Експертите са работили въз основа на хипотеза, че ваксините са предизвикали неочаквана имунна реакция при болните здравни работници, които са задействали системата, така че е получена комбинация от кръвни съсиреци и ниски тромбоцити.

Именно тази теория вярват, че сега е потвърдена.

Професор Пол Андре Холм даде пресконференция с Норвежката агенция по лекарствата. Ето какво каза ученият: "Нашата теория, че това е силен имунен отговор, който най-вероятно идва след ваксината, е открита. В сътрудничество със секцията за усъвършенствана имунология на тромбоцитите в UNN, сега открихме специфични антитела срещу тромбоцитите, които могат да дадат такова изображение, което знаем от други части на лекарството, но след това с лекарства като провокираща причина."

По думите на проф. Холм няма нищо друго освен ваксината, което може да обясни, че са получили този имунен отговор.

"Нямаме друга история при тези пациенти, която може да даде толкова силен имунен отговор. Абсолютно съм сигурен, че тези антитела са причината и не виждам никакви други причини, освен че ваксината я предизвиква", е категоричен главният лекар.

Какво се е случило в организма от момента, в който са взели ваксината, докато се е случила болестта?

"Ние приемаме ваксината, за да получим имунен отговор на това, от което трябва да бъдем защитени. След това получавате, наред с други неща, развитието на антитела. След това някои антитела могат да реагират, така че да могат да активират тромбоцитите, както в тези случаи, и да причинят кръвен съсирек. И тъй като имаме тези антитела на повърхността, те се отстраняват от циркулацията, като по този начин получават твърде ниски тромбоцити", казва Холм.

След като Норвегия и Дания съобщиха за предполагаеми сериозни нежелани реакции, други страни прегледаха собствените си данни, за да търсят подобни случаи.

Steinar Madsen от Норвежката агенция по лекарствата заяви, че не може да коментира подробности към момента.

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg