online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Промените в Закона за здравето минаха на първо четене в Народното събрание

8 Май 2020г.
Промените в Закона за здравето мина в Народното събрание на първо четене. Гласуването бе, както следва: 125 гласа "за", 0 "против" и 69 въздържали се. От ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати подкрепиха законопроекта. От "БСП за България" се въздържаха.

С новата законова рамка се регламентира въвеждането на противоепидемиологичните мерки от министъра на здравеопазването и след изтичане на извънредното положение на 13 май 2020 г.

Вече ще може министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да обявява извънредна епидемиологична обстановка. Здравният министър ще  разпорежда съответните противоепидемиологичните мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

Разписаните текстове се отнасят и до действията, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, като условията и редът за задължителната изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Регламентират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Според измененията през учебната 2019/2020 г. няма да провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

От парламентарните групи на политическите партии са направени предложения за промени в текстовете, които след като бъдат гледани в Правната комисия, се очаква да бъдат внесени в Пленарна зала за гласуване идната седмица, когато законопроектът трябва да мине през процедура "второ четене". 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg