online media | онлайн медия

Премиерът Борисов: Противоепидемичните мерки бяха навременни и точни, заболеваемостта и натискът върху интензивните отделения спаднаха

29 Декември 2020г.
Нюз БГ Репортер, София, 28-12-2020 | 

„Противоепидемичните мерки бяха много навременни, точни, максималнощадящи свободата, правата на хората и движението им. Заболеваемостта инатискът върху интензивните отделения спаднаха, а оздравелите вече са в пътиповече от новозаразените“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в центъра за разпределение на пациентите с COVID-19 в столичната университетска болница „Света Анна“.

Месец след въвеждането на допълнителните противоепидемични мерки у нас, премиерът Бойко Борисов акцентира, че в битката с новия вирус Българиявече разполага и с ваксини срещу него.

Министър-председателят бе категоричен, че след получаването на пълна и подробна информация за ваксините, българските граждани ще се убедят, че именно това е пътят за справяне с пандемията и връщане към нормалния начин на живот.

„Затова все повече ще обяснявате на хората за ваксините“, обърна се премиерът към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който също бе в столичната болница „Св. Анна“.

Министър-председателят добави, че у нас ще пристигнат още и различни ваксини, за да могат личните лекари да направят най-добрия избор за предпазването на своите пациенти.

„А дотогава първите 70 000-80 000 ваксини, които дойдат, ще бъдат поставени на хората на първа линия и всички останали“, посочи Борисов. 

В рамките на посещението на министър-председателя директорът на „Света Анна“ д-р Славчо Близнаков посочи, че е имало период, в който всички легла за COVID-19 пациенти в болницата са били заети от заболели. Годишно през лечебното заведение минават над 30 000 пациенти, тъй като болницата е най-високо технологична. Премиерът Борисов изтъкна, че правителството ще отпусне средства за нов скенер за „Св. Анна“, тъй като наличната апаратура е остаряла.

Необходимите 1,4 милиона лева ще бъдат осигурени през бюджета на Министерството наздравеопазването. 

Правителството ще подпомогне болницата и при изграждането на нов параклис, а с осигурените вече близо 1 милион лева от Министерския съвет „Св.Анна“ разполага с изключително модерно оборудвана инвазивна кардиология.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че във вчерашния ден, когато бе даден старт на ваксинационната кампания у нас, имунизираните срещу COVID-19 са 699 души в центровете в София, Пловдив,Бургас и София-област. 

Няма данни при ваксинираните да са се появилинежелани реакции.

„Бъдете спокойни, обяснявайте повече и ще постигнем висок процент на ваксиниране на населението, с който ще се справим с коронавируса“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. 

Сподели

Коментари

Уебсайт в Alle.bg