The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

През юли Софийската опера се готви да представи премиерата на операта "Св.Св. Кирил и Методий" от Живка Клинкова

14 Февруари 2021г.
Нюз БГ Репортер

За месец юли е насрочена премиерата на операта "Св.Св. Кирил и Методий" от Живка Клинкова. Постановката на Софийската опера, която ще бъде представена на Римския площад в Киноцентър "Бояна", е в чест на 40 годишнината от провъзгласяване на светите братя за съпокровители на Европа. Това научихме от Галина Минчева от културната институция.


В първата постановка на операта "Св. Св. Кирил и Методий" участват първите сили на националния оперен театър. В главните роли на Константин Кирил и брат му Методий ще се превъплатят съответно Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Сред станалите многобройни исторически действащи лица са солистите Ангел Христов, Стефан Владимиров, Красимир Динев, Иванка Нинова, Гергана Русекова, Даниел Острцов, Петър Бучков и др. Диригент е Игор Богданов. Художник Свен Йонке. Диригент на хора Виолета Димитрова, музикална подготовка Агнес Данкова и Йоланта Смолянова. Консултант проф. Пламен Павлов.

С тази българска творба се продължава традицията на националния ни оперен театър да поставя произведения, някои от тях забравени, но възкръсвали на сцената на Софийската опера за нов живот. С принос към една устойчива репертоарна тенденция са емблематични перли от българската оперна драматургия като оперите на Маестро Георги Атанасов, поставени в последните години , БОРИСЛАВ, КОСАРА и АЛЦЕК, ЦАР КАЛОЯН от Панчо Владигеров, ЗАХАРИЙ ЗОГРАФ от Марин Големинов и ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ от Любомир Пипков, представена от Софийската опера на сцената на Болшой театър през 2018 г.

Операта СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ oт Живка Клинкова е яление в българското оперно творчество, посветено на делото на солунските свети апостоли. Либретото е на авторката по стихове на Венко Марковски от поемата му "Предания заветни".

С поставянето на тази незаслужено забравена творба на своята сцена Софийската опера дава важен знак за значението на апостолската мисия на Светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа. С първата си сценична версия на режисьора Пламен Карталов произведението е световна премиера. Тя съвпада с 40 годишнината от провъзгласяване на Светите братя за съпокровители на Европа. Датата 14 февруари е и денят на Успението на Константин–Кирил Философ, тачен от християнската църква от векове.

Операта "Св. Св. Кирил и Методий" от българската композиторка Живка Клинкова е поклон пред светите братя. Изпълнена е през 1981 г. концертно в Полша пред светия отец Йоан Павел II. Той отличава произведението със специална грамота.
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg