The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПРИЗОВА ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ОТ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

22 Февруари 2021г.
ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПРИЗОВА ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ОТ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Нюз БГ Репортер

Държавният глава Румен Радев излезе с позиция по повод процедурите за разглеждане и придобиване на българско гражданство, продължаващото дискриминиране на наши сънародници в република Северна Македония и отправи призив към институциите да спазват принципите на международното право. 

Ето какво се казва в изявлението на Президента:

"Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Очаквам тези обективни факти да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу  тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. 

Подкрепям отправените призиви в писмото на наши сънародници от РСМ, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония. Българските институции трябва да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за заявяващите открито българската си идентичност. Институциите в югозападната ни съседка следва да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

Призовавам за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония. Българите в РСМ трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната. Този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г."
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg