online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: Д-Р СТЕЛА ЯНАКИЕВА - БРАТАНОВА, СТОМАТОЛОГ

23 Юли 2019г.
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: Д-Р СТЕЛА ЯНАКИЕВА - БРАТАНОВА, СТОМАТОЛОГ
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: Д-Р СТЕЛА ЯНАКИЕВА - БРАТАНОВА, СТОМАТОЛОГ

Денталната медицина е приложна медико-биологична наука, която е дял от стоматологията, който изучава устройството, функциите, диагностиката, профилактиката и лечението на заболяванията на зъбите. Днес медицинските специалисти, които лекуват заболяванията на зъбите и устната кухина, се наричат лекари по дентална медицина. До скоро ги наричахме стоматолози или разговорно – зъболекари. Съществуват доказателства, че още по време на Индийската цивилизация се е практикувало зъболечение, преди 7000 г. пр.н.е. В свещените книги на Древна Индия са открити и наставления за изработване на четки за зъби от дърво и препоръки зъбите да се измиват с ароматични пасти, изготвени от стрити на прах растения. В България по време на Първото българско царство (681 – 1018) българският княз Борис I изпраща до папата в Рим 115 въпроса, свързани с хигиената, храненето и лекуването на болести. През ІХ век Йоан Екзарх в „Шестоднев“ описва анатомията на лицето, включително зъбите. През Х-ХІ век в лекарствения сборник „Зелейник“ са описани рецепти против зъбобол. По време на Второто българско царство (1018 – 1396) зъболечение се извършва от народни лечители. Създават се първите болници към Бачковския и Рилския манастир. През XX век се извършват множество научни открития в областта на зъболечението. Внедряват се съвременни материали за зъбопротезиране, естетична обтурация, поставя се началото на имплантологията и пр. Съвременната стоматология разглежда денталното здраве като неразривна част от общото здраве.

Нюз БГ Репортер Ви представя един изключителен специалист по дентална медицина. Тя е млад човек, дипломиран лекар, професионалист, винаги слънчева, много усмихната и сърдечна. Изключително внимателна и непосредствена, отнасяща се с грижа към всеки от своите пациенти, вярна на 100% на Хипократовата клетва, защото е осъзнала и следва честно своят път и мисия - да бъде лечител.

Доктор Стела Янакиева-Братанова завършва дентална медицина в Стоматологичния факултет на Медицинския университет в  София през 2006 г.  Практикува в УМБАЛ Софиямед и Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда почти 12 години. От септември  2018 г. открива свой кабинет в столичния квартал Дружба (бл.199, до 28-ма поликлиника). 

- Защо избрахте тази професия?
- Да бъдеш лекар по дентална медицина е  професия,  която не всеки харесва поради факта, че повечето хора изпитват страх да пристъпят прага на зъболекарския кабинет. Звукът от машинката или дори само зъболекарският стол могат да предизвикат паник атака или ужас  в пациент, който обаче е дошъл с оплаквания и болка. Винаги съм мечтала да бъда отличен специалист - стоматолог, за да мога да лекувам заболяванията на зъбите и устната кухина, да бъда полезна и да помагам на хората. Въпреки умората, напрежението и отговорността, с която е свързана работата ми, усмивката и признателността на моите пациенти ме карат да забравя всички негативи и още повече да обичам работата си.

-Какво съветвате пациентите си? 
-Много важна е профилактиката и затова съветвам моите пациенти да идват два пъти годишно на преглед, а за децата - три пъти в годината. Когато проблемите се хванат в началото е много по-лесно и по-бързо, а лечението е по-евтино. Устната хигиена при децата и възрастните играе ключова роля. Почистването на зъбите сутрин и вечер с паста и четка, посещенията при стоматолог два пъти годишно - всичко това гарантира здрави зъби, хубава усмивка и отлично самочувствие!

- Има ли нелечими заболявания в сферата на денталната медицина?
- Медицината непрекъснато се развива и напредва. Не бива пациентите да чакат да се появи болка, за да ни потърсят. Най-важното е навременната диагностика и атакуване на заболяването в начален етап. Така се неутрализира в зародиш заболяванията, предотвратяват се евентуалните усложнения. Хората трябва да променят навиците си и да повишат своята здравна култура като осъзнаят, че превенцията е част от здравето.

- Носи ли Ви удовлетворение работата, която сте избрала за цял живот?
- Със сигурност осъзнавам, че съм късметлийка! Работя това, което обичам най-много, а това е изключително важно в нашата професия. Усмивките, които виждам на лицата на моите пациенти, но не когато си тръгват, а когато идват в моя кабинет показват, че го правят с желание - без страх и с доверие към мен. Ето това ме прави истински щастлива! Многобройните рисунки от най-малките ми пациенти, съчетани с изключително топлите, сърдечни и мили думи на благодарност, които получавам ежедневно от тях ми подсказват, че съм си свършила добре работата. Ще Ви призная откровено:  голямата ми мечта беше да стана лекар по дентална медицина. Тази мечта вече е факт, както и другата - да имам свой собствен кабинет, където да приемам пациентите си и да бъда полезна на повече хора. Това ме изпълва с радост и дава смисъл на житейския ми път.  

Кабинетът на д-р Стела Янакиева - Братанова се намира на адрес: гр.София, жк Дружба 1, улица "Илия Бешков", бл.199, партер. Можете да запишете част за преглед на телефон.: 0878445773 или чрез електронната поща: stela_ianakeva82@abv.bg. 
Facebook - страница: тук

Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg