online media | онлайн медия
The News BG Reporter | Нюз БГ Репортер ®

Представители на Българската православна църква посетиха държавния секретар на Светия Престол във Ватикана

16 Март 2021г.
Представители на Българската православна църква посетиха държавния секретар на Светия Престол във Ватикана
Нюз БГ Репортер

Представители на Българската православна църква бяха на посещение на добра воля при държавния секретар на Светия Престол във Ватикана.

Делегацията бе водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно и Средноевропейски на БПЦ-БП. В делегацията са и Н. Пр. Богдан Паташев - посланик на Република България към Светия Престол и Негово благоговейнство презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и свещеник на БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим.

Обсъдени бяха въпроси относно църковните отношения.

Бе направено представяне на презвитер доц. д-р Иван Иванов, като новият свещеник на БПЦО и църковно-дипломатически представител в Рим.

Бяха дискутирани теми, свързани с предстоящото посещение на наша делегация при папа Франциск за 24 май, възможността да се проведе историческо богослужение - за светите братя Кирил и Методий в Рим, да се отслужи света Литургия на централния олтар на раннохристиянската базилика "Сан Клементе", където са мощите на св. Константин-Кирил Философ, планиране на традиционното поклонение на гроба. 

Разгледани бяха въпроси от духовно-пастирски характер, свързани с функционирането на енориите в Западна и Средноевропейската епархия на БПЦ.

Митрополи Антоной благодари за предоставената възможност за литургично ползване на католическите храмове от страна на българските православни общини.

Обсъдени бяха и въпроси от академичен и културен характер, свързани с възможност за бъдещи специализации на богослови в папските университети.

Владиката Антоний благодари от името на Неговото Светейшество за възможността за дарението на мощите на Свети Климент папа Римски  и на Свети Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

От своя страна кардинал Паролин изказа най-сърдечните поздрави на папа Франциск към патриарх Неофит, възхитен беше от възможността доц. д-р презвитер Иван Иванов да бъде пратеник в Рим, като се изтъкна, че е специализант в Папския институт за Изтока и преводач на папа Йоан Павел Втори и папа Франциск в България, по време на посещенията им в Светия Синод на БПЦ и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Кардинал Паролин подчерта, че ще се радва да види отново българска църковна делегация при папата на 24 май и възторжено приема идеята да се отслужи Литургия на този ден в храма "Сан Клементе" в Рим. Пожела благодатно и плодотворно служение на новия свещеник и подчерта подкрепата си за утвърждаване на българската църковна община в Рим, чието литургично седалище е църква "Сан Паоло ала Регола.

Презвитер Иван Иванов ще служи в църковната ни община "Св. Седмочисленици" в Рим. 
Сподели

Коментари

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg